ANNONS

Skogsstyrelsen var tydlig i sina direktiv till skogsägarna; frakta bort era stormfällda granar innan den 15 juli. De som inte följt direktiven riskerar nu åtal och böter.

Skogskonsulent Kent Hägg trampar sig fram i den blöta skogen i Skräkle utanför Ljusdal. Det här är ett av de skogsområden som ingår i Skogsstyrelsens inventering av hälsingeskogen. Efter inventeringarna visade det sig att en stor del av den stormfällda skogen efter Dagmar fortfarande låg kvar, och man beslutade att skogsägarna måste röja upp innan den 15 juli. Trots detta hade ett 20-tal av de 100 inspekterade områdena runt om i Hälsingland fortfarande inte upparbetats vid deadline.
 
De skogsägare som inte lämnat in uppgifter som bekräftar att skogen är hanterad har inventerats en gång till och riskerar nu att åtalas.
– Jag tänker inte säga hur många det rör sig om, men det finns ett antal fall som jag nu kommer att förbereda och lämna in till åklagare, säger Kent Hägg.
 
Han hoppas att Skogsstyrelsens grundliga förundersökning gör att åklagaren kan hantera fallen snabbt utan alltför mycket dröjsmål. De fall som går upp i rätten riskerar inte att mynna ut i fängelse, men däremot i dagsböter.