ANNONS

Alla som hanterar motorsåg i jobbet kommer enligt nya förskrifter från Arbetsmiljöverket att behöva genomgå både ett teoretiskt och ett praktiskt prov med godkänt resultat.

Den nya lagstiftningen gäller från 1 december i år. Det företag som inte utbildat sina anställda och dokumenterat proven kommer att krävas på en sanktionsavgift på 10 000 kronor, skriver tidningen. Ett företag som har flera anställda som saknar utbildning får betala böter för varje individ.

– Nu blir det tydligt från lagstiftaren hur vi ser på det. Utbildning kan vara avgörande för liv och död, säger Patrik Hemmingsson, arbetsmiljöinspektör, till Dagens Arbete.

De nya reglerna omfattar bara yrkesverksamma, inte personer som använder motorsåg på sin fritid som exempelvis skogsägare. Men Patrik Hemmingsson hoppas att bruket att ta motorsågskörkort på frivillig väg ska sprida sig även till privatpersoner.
För företagen blir det en övergångsperiod för de nya reglerna. De har fram till december 2014 på sig att genomföra de nödvändiga utbildningarna.