Fullbokat på NCC:s utbildning i miljöcertifiering

NCC har i dagarna anordnat en utbildning i CEEQUAL – ett system för miljöcertifiering av mark- och anläggningsprojekt. Det stora intresset i branschen har lett till att NCC troligen utökar antalet platser till nästa utbildningstillfälle.
– Vi gör det här för att få fart på miljö- och hållbarhetsfrågorna även på branschens mark- och anläggningssida. Det finns flera miljöcertifieringssystem på fastighetssidan, men CEEQUAL är det enda för mark- och anläggningsprojekt. Det är oerhört positivt att så många av våra kunder vill följa med oss på tåget mot en mer hållbar framtid, säger Christina Lindbäck, miljöchef på NCC.

CEEQUAL behandlar både miljöfrågorna och de sociala aspekterna av ett projekt. Några exempel är användningen av mark, vatten och energi, men även påverkan på ekologi, landskapsbilden, grannar, arkeologi samt minimering av avfall. Genom att använda sig av CEEQUAL lyfts hållbarhetsfrågan fram och hänger med igenom hela projektet.
Miljöcertifiering enligt CEEQUAL utvärderas just nu i pilotprojektet E4 Rotebro i samverkan med uppdragsgivaren Trafikverket. Målet är att se hur certiferingssystemet fungerar i praktiken och hur väl miljöcertifieringen lyckas vid NCC:s stora ombyggnationer av E4 vid Rotebro strax norr om Stockholm.
– Vi kan glatt konstatera att intresset för miljö- och hållbarhetsfrågor är mycket stort. Den här utbildningen blev fulltecknad och vi har redan flera som vill gå till våren. Därför kommer vi troligen utöka antalet kursplatser, säger Maria Eriksson, miljösamordnare på NCC Construction Sverige AB.

Utbildningen riktar sig till personer inom mark- och anläggningsbranschen som är intresserade av att bli så kallade CEEQUAL-assessorer. Efter utbildningen kan deltagarna ta med sig kunskaperna till egna projekt som de vill miljöcertifiera enligt CEEQUAL. NCC planerar att stå som kursvärd även till våren. Utbildningen är öppen för alla och genomförs av CEEQUAL.

Aktuellt

Övertygande däcktester

Övertygande däcktester

Premiumtillverkaren Hankook tar steget in i den kalla årstiden med tre utmärkta modeller som fått testbetyg över genomsnittet.

Nynas 90 år

Nynas 90 år

När Nynas första raffinaderi togs i bruk i Nynäshamn 1928, var fokus på att förse den svenska marknaden med...

Nya Mitsubishi L200

Nya Mitsubishi L200

Den 17 november är det världspremiär av den nya pickupen Mitsubishi L200 i Bangkok.  I Sverige lanseras bilen hösten...

Fossilfritt transportlaboratorium

Fossilfritt transportlaboratorium

Scanias transportaboratorium används för delar av Scanias interna transportbehov. Från 2018 drivs vagnparken enbart av fossilfria* bränslen eller hybridteknik,...

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelappen Grow Forest har laddats ned 100 000 gånger internationellt. Nu växer spelet ytterligare med nya funktioner för att fortsätta...

Sveriges sista PGR-bil

Sveriges sista PGR-bil

Den sista PGR-bilen med destination Sverige. Efter en omfattande påbyggnation levereras den nu i form av en avancerad brandbil...

Från rosa till blått för Derome

Från rosa till blått för Derome

Under oktober månad färgades alla Deromes virkespaket rosa, till förmån för bröstcancerforskningen. Nu är november här och för att...

Fler artiklar