Nyhet

Gröna jobb i tanken

Biodrivmedelsproducenterna är eniga. Vi kan erbjuda en utveckling som skapar både klimatnytta, arbetstillfällen och tillväxt.
Tillsammans med Blekinges Riksdagsmän bjöd Biodrivmedelsnätverket inom Svebio in till frukostmöte i Riksdagen. Nätverket består bland annat av företagen Nordisk Etanol & Biogas AB, Lantmännen Energi AB, Perstorp BioProducts AB, Chemrec AB, Ecobränsle AB, Sekab, Scandinavian Biogas AB och Scania.
Biodrivmedelsnätverkets budskap är att man kan ersätta mer än 50 % av dagens fossila drivmedel med hållbara biodrivmedel och el fram till år 2030. Samtidigt som man gör det kan man utveckla och producera biodrivmedel med klimatprestanda i världsklass. Man kan skapa jobb och öka Sveriges export av grön teknik.
– Vi menar att vi kan göra samma resa inom transportsektorn som vi i Sverige gjort inom uppvärmning, menar Gustav Melin, vd på Svebio. I början av 1980-talet var det billigare att värma med olja än med flis och pellets. Sedan införde riksdagen koldioxidskatt. Idag är det billigare att värma med flis i fjärrvärme och pellets än med olja. Nu behöver vi långsiktiga styrmedel inom drivmedelsområdet, så kommer vi att genomföra samma utveckling där. Det är en utveckling som alla i Sverige tjänar på men vi måste våga ta investeringskostnaderna nu.
I Karlshamn är man redo att börja bygga en biodrivmedelfabrik med miljöeffektivitet i världsklass.
– Vi måste få långsiktiga villkor för att komma igång med bygget, säger Mikael Runeson, vd för Nordisk Etanol & Biogas AB. Inom Svebio har vi jobbat fram en gemensam syn på vilka styrmedel som krävs.
Aktuella utredningar som pågår är Fossiloberoende Fordonsflotta och Kvotpliktsutredningen.
Svebio vill ha:
Tydliga och ambitiösa klimatmål

  • 25 % förnybar energi i transportsektorn 2020
  • 50 % förnybar energi i transportsektorn 2030
  • 75 % förnybar energi i transportsektorn 2040
  • 100 % förnybar energi i transportsektorn 2050

Sveriges nästa stora utmaning är att skapa en fossilfri fordonsflotta,
vi är redo att anta utmaningen – är du?
Visste du att:

  • Alla biodrivmedel i Sverige är hållbara och klimatsmarta.
  • Redan i år kommer 10 procent av Sveriges transporter att ske med förnybar energi.
  • Potentialen för ökad biomassaproduktion i Sverige är större än hela energianvändningen i transportsektorn.
  • Bara i Sverige finns 800 000 hektar jordbruksmark som inte används idag. Motsvarande siffra i Europa är 40 miljoner hektar.
  • Bioenergi omsätter idag mer än 100 miljarder kronor.