Motorsport på Elmia – 4.000 kvm extra yta

Motorsport på Elmia – 4.000 kvm extra yta

skyline-samuel_01
Bilsport Performance & Custom Motor Show är namnet på påskfirandet för över 70.000 motorentusiaster som samlas i Jönköping. Motorsporten känns hetare än någonsin efter ett lyckat Rally Sweden och efter att svensk elitracing i år har samsats. Därför satsar showen ordentligt på just motorsport.
– B-hallen är utbyggd med 4.000 kvadratmeter och den ytan är dedikerad för motorsport, förklarar Eva Holmberg, projektsamordnare. I år kan besökarna räkna med många fler tävlingsfordon än vanligt!
Tidningen Bilsport Rally&Racing premiärvisar magasinets projektbil, en rally-BMW, samt Leffe Petersons vassa Toyota Corolla. Jonas Anderssons helt nybyggda Volvo 940 står intill och så även en tvättäkta Ford Focus WRC, som körts av legenden Colin McRae i Rally-VM, och nu ägs av Tommy ”Sillefallarn” Andersson.
Svenska Bilsportförbundet missar inte chansen att presentera sig. I förbundets monter går det att studera rallycrossbilar från Olsbergs/MSE. Hoppa gärna in i en crosskart och få en uppfattning om sportgrenen. Här går också att tävla i virtuell motorsport.
Driftingsporten växer blixtsnabbt. Professionella Team Ponydrift ställer ut tre av sina vassa bilar. Temat är ”Save it 4 the track”, alltså sladda på bana och inte på allmän väg.
STCC:s största supporterklass har bytt namn från Camaro Cup till V8 Thunder Cars och en ny enhetsmotor fasas in den här säsongen. V8 Thunder Cars presenterar för första gången nya Ford Mustang i raceklart skick, de tar givetvis även med en Chevrolet Camaro-bil.
Tysk ”Volvo-killer”. Mats Lundholm från Västervik har tillsammans med några flinka grabbar i sitt rallybilsbygge skapat en riktigt häftig Mercedes-Benz 190E. Även intresset för historiska rallybilar har accelererat. Entreprenören Gert Blomquist visar i påsk en, minst sagt, ovanlig bil; Talbot Lotus. I rallyspåret fortsätter Audi Quattro som under svenska VM-rallyt 1981 slog till med rallyhistoriens allra första VM-seger med en fyrhjulsdriven bil. Där och då förändrades hela sporten för all framtid. På plats utlovas nu Sveriges häftigaste Quattro som renoverats under två år och är i absolut toppskick.
I avdelningen för dragracingbilar kommer till exempel Samuel Yngvesson att visa sitt monster med en 1.300 hk stark turbosexa i ett förhållandevis original Nissan Skyline-chassi och fyrhjulsdrift.
Det går också att få proffsiga tips av MSK Kvarnvingarnas förare Daniel Wall som under evenemanget inleder bygget av en folkracebil.
Det här är några axplock – väl mött i hall B på Elmia i Jönköping under påskhelgen!

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar