ANNONS

Sameyki-04

En serie på elva snökombinationsfordon har slutlevererats till Isavia i Island. Dessa fordon är byggda på Scania G440, 4×4, med Allisons helautomatiska växellåda ur 4000-serien. Framtill är de försedda med en sju meter bred ­Schmidt snöplog och, på en påhängsvagn, en lika bred sopmaskin som drivs av en egen motor.

Vintertid körs de i bredd och plogar­ och sopar halva landningsbanan i ett och samma moment. Fordonen ­används även sommartid för att sopa landningsbanor och andra markytor. Sju av de elva fordonen används på Keflavik International Airport och de ­övriga på andra isländska flygplatser som drivs av det statliga bolaget Isavia Ltd.

Number-5

Valet av de nya snökombinationsfordonen följer en mer än 50 år gammal tradition av Allisonutrustade fordon på flygplatsen. Keflavik International Airport drevs av US Navy fram till 2006 då den överlämnades till isländska staten, som nu driver den vidare via det statliga bolaget ­Isavia Ltd.

– När vi tog över ansvaret för flygplatsen tog vi även över en stor mängd fordon. Det äldsta fordonet kan fortfarande användas trots att det är 55 år gammalt, en Oshkosh från 1957 med en snöplog och Allisons helautomatiska växellåda
av modell TG-602. Så vi har verkligen lärt oss uppskatta helautomatiska växellådor genom åren, säger ­Hjörtur Hannesson som är servicechef på Isavia Keflavik.
Leveransen har skett under en treårs­period.

Sameyki-7