Rena dyngan

Rena dyngan
Det är ett ekipage som drar nyfikna blickar till sig när det kommer farande.

Det är ett ekipage som drar nyfikna blickar till sig när det kommer farande.

Det finns många som bara älskar att ha massor att göra, att jobba och gno dagarna i ända. Pär Eriksson är en sådan person. Förutom att vara bonde så arbetar han med att frakta ­gödsel åt olika bönder. Flyttaskit.nu är arbetsnamnet.

Pär Eriksson är 26 år gammal och är med och driver familjejordbruket Åhns Lantbruk utanför Hallen, Jämtland. På gården finns drygt 75 mjölkkor, men där får den verksamheten stanna, att utöka är inget som familjen funderar kring, det finns helt enkelt inte potential för det, menar han.

Byggde ett eget ekipage
Nej, då ser man hellre till att ha andra sysslor vid sidan av själva jordbruket, som komplement. Gödseltransporter till exempel. Idén till detta kom när Pär studerade i Skåne.

– Jag såg att man flyttade dynga med lastbilar och tyckte att det verkade vara en bra grej. När jag kom hem så berättade jag för familjen om detta och så drog vi igång med det, säger han.

Några minuter tar det, sedan är uppdraget slutfört.

Några minuter tar det, sedan är uppdraget slutfört.

Tillsammans med pappa Sören så byggde de ett eget ekipage, en lastväxlartunna som drogs på en lastväxlare. 2008 började man köra. Uppdraget handlade om att frakta gödsel från gårdarna och ut till containers vid åkrarna, eller att fylla upp satellitbrunnar. Och snabbt kunde han konstatera att det verkligen fanns ett intresse bland bönder att få hjälp med detta.

– Det är betydligt effektivare att anlita oss än att bonden själv ska sitta och kuska med traktor och tunna fram och tillbaka. Med hjälp av oss spar bönderna exempelvis både tid och pengar, resurser som de kan lägga på andra delar i verksamheten istället.

Att frakta gödsel har så här långt visat sig vara en bra verksamhet för Pär Eriksson. Ett arbete han trivs bra med.

Att frakta gödsel har så här långt visat sig vara en bra verksamhet för Pär Eriksson. Ett arbete han trivs bra med.

Full fart på verksamheten
I takt med att allt fler kunder hörde av sig blev familjen tvungen att sätta sig ner och fundera hur man skulle ta verksamheten vidare. 2011 gjorde man slag i saken och investerade i en begagnad dragbil och en ny specialanpassad trailer. Bilen, så kallad ”nosbil”, är en Volvo NH 12 av 2002 års modell med 460 hästkrafter och kostade 350.000 kronor, för trailern betalade man drygt 1,1 miljoner kronor. Sedan dess är det full fart på verksamheten.

– De gamla grejorna vi hade räckte helt enkelt inte till, det var ett måste att köpa något annat om vi ville fortsätta.

Trailern rymmer 34 kubikmeter och när ekipaget susar fram på vägarna så drar det sannerligen blickarna till sig. Inte minst på grund av dragbilens fräcka och annorlunda utseende. Men det som kanske framförallt sticker ut är det namn vars vita bokstäver pryder bilen, www.flyttaskit.nu, detta kräver en förklaring.

– Jag har bra fantasi och brukar komma på lite klurigheter. Företagsnamnet är Åhns Lantbruk, flyttaskit.nu är mest att se som en pr-grej. Och det känns som jag lyckats rätt bra med att sprida budskapet, säger han.

”Det är rena skitgörat”
Vi har bestämt träff på en gård utanför Brunflo. Efter en liten stund glider han in med sitt mäktiga ekipage, det är dags att fylla ännu ett lass med gödsel denna dag. Han svänger ner till gödselbrunnen och ­kliver ur. Runt midjan fäster han styrenheten och sedan kör han igång. En arm fälls ut och förs ned i brunnen, sedan är det hela på gång så att säga. Några enstaka minuter tar det, sedan är lastningsproceduren klar. In i bilen och iväg för tömning. Så är arbetsgången. Ett par dagars körning blev det på just den här gården.

– Det är rena skitgörat. Skämt åsido, det är rätt roliga körningar, men det här jobbet passar kanske inte vem som helst, man ska ha en hel del kännedom om vad det handlar om plus att man måste tåla lukten, för vissa dagar luktar det mer än andra. Men det är kul att komma ut och träffa en massa trevliga människor. Eftersom de också är bönder så har vi gemensamma intressen och då blir det en del att prata om.

Kundstocken har sakta men säkert ökat, idag har företaget cirka 30 fasta kunder. Förra året kördes gödseltransporter motsvarande 35.000 kubikmeter, att jämföras med runt 2.000 kubikmeter när man startade för fyra år sedan. Arbetsfältet är till största del i södra och mellersta Norrland.

Armen på väg ut för att göra sitt jobb. Pär styr det hela med hjälp av en enhet han har fastsatt runt midjan.

Armen på väg ut för att göra sitt jobb. Pär styr det hela med hjälp av en enhet han har fastsatt runt midjan.

Med tiden hoppas han att fler vill ta del av hans tjänster, det känns som att det finns ett stort behov där ute, menar han.

Arbete på gården, körning med gödselbilen och dessutom har familjen två lastväxlarbilar som sköter vägarna åt Svevia, olika skogsbolag och privata under vintern, det handlar då främst om plogning. Många järn i elden som sagt. Men det passar Pär Eriksson perfekt, och han har en klar målsättning med allt sitt slit och släp.

– Många kanske tycker jag borde tänka på att skaffa familj, men det får komma sedan. Jag har bestämt mig för att jobba upp företaget ordentligt medan jag är ung och orkar.

Fakta | Åhns Lantbruk

  • Företag: Åhns Lantbruk.
  • Ort: Hallen, Jämtland.
  • Verksamheter: Lantbruk, gödsel­transport, plogning.

Fakta | Gödseltransport

  • Förare: Pär Eriksson.
  • Ålder: 26.
  • Dragbil: Volvo NH 12, så kallad ”nosbil”, årsmodell 2002.
  • Trailer: AP Gyllevogne som rymmer 34 kubikmeter.
  • Kostnad: Bil cirka 350.000 kr, trailer drygt 1,1 miljoner kr.

Text & foto: Ove Hansen

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar