Världens största skogsmässa

Världens största skogsmässa

IMG_2088

”Mer innovationer, mer action, mer skogsbruk och mer affärer” var de rätta orden för Elmia Wood 2013.

Elmia Wood 2013 blev en succé – igen. Mellan den 4-8 juni fylldes skogarna i Bratteborg utanför Vaggeryd med maskiner, diesel, flis, oljor, arbetskläder, utrustning, sol, svett, applåder och shower som heter duga. Aldrig förr har så många innovationer och idéer visats upp på en skogsmässa.
Med 54.215 besökare blev mässan en av de mest besökta någonsin, och publikrekordet höjdes till 18.400 besökare under den tredje dagen.
– Vi ser det som en utmaning att bli ännu bättre under kommande mässor, säger en nöjd Torbjörn Johnsen, affärsområdeschef på Elmia.
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson besökte mässan på öppningsdagen. Han hade först ett möte med polska skogsmyndig­hetens representant Mr. Janusz Zaleski, Under-Secretary of State och Chief Nature Conservator. Sedan blev det en rejäl runda runt på skogsmässans båda skogsslingor för att se och höra om nyheter och innovationer i skogsbranschen.
– Imponerande! Så många och nya innovationer. Vi visar att vi ligger i framkant i världen när det gäller framtiden och utveckling och att vi utnyttjar de möjligheter vi har i vårt land, skogen och vad vi kan få av den, säger Eskil Erlandsson.

Nyheter i varje hörn
Vart man än gick så skymtade ögat nyheter. Många funderingar uppstod kring den vandrande skogsmaskinen Mantis, signerad Matt Denton och hans företag Micromagic Machines. 1997 skapade Timberjack (föregångare till John Deere) en vandrande skogsmaskin som ledde till sensation på Elmia Wood, men hamnade tillslut på museum. Nu – 16 år senare – visades ännu en med hopp om att bli accepterad av skogsbruket.
– Utmaningen är att hitta rätt användningsområden där konstruktionen kommer till sin rätt, anser Matt Denton.
Ytterst få visste att Eco Logs nya skotare ELGP (Eco Log Low Ground Pressure) existerade innan den visades upp som prototyp på mässan. Den stora nyheten är viktfördelningen med och utan last. Skotaren lastar 20 ton och vid 14 tons last är marktrycket 50 procent lägre än med en konventionell skotare. Med full last är skillnaden 20 procent. Skotaren har två lastutrymmen, det bakre kan förflyttas framåt och bakåt 1,1 meter för att lasten ska hamna över boggien och ge perfekt viktfördelning.
– Det här är det största tekniksprånget för skotare sedan ÖSA presenterade hydrostatisk drivning 1976, menar Tommy Andersson på Eco Log.

Tävlingar med precision
De flesta utställarna hade tävlingar för att dra lite extra besökare. ”Gissa vikten”, ”Kan du gissa rätt träslag?” och ”Träffar du älgen” var bara några av tävlingarna där alla kunde delta oavsett ålder, men även lite större och seriösare tävlingar ägde rum under de fyra dagarna, nämligen Skotar-VM och Motorsågs-SM Champs of Logging.
18-årige Tobias Sletten från Norge gick som segrare i Skotar-VM och är nu den yngste världsmästaren i skotarkörning. I förhandsspekulationerna lutade det åt svenska, finska eller baltiska förare. Så blev det inte. Efter en jämn och nervös slutstrid mellan norske Tobias och Günter Weismann från Tyskland stod unge Tobias som segrare.
I Motorsågs-SM blev det skånsk seger, då Christian Nilsson från Toarp vann över regerande mästaren Mattias Hallqvist från Öster­sund. Ynka två poäng skilde dem åt och Christian utsågs till vinnare.

The Golden Logger och Guld Yxan
På torsdagen delades The Golden Logger-priset ut och en rörd ­Johnny­ Dahlqvist, ägare och grundare av J. Dahlqvist Skog AB i Ånge, ropades fram som pristagare.
– Det är överraskande och mycket roligt, sade han med blombuketten och den stora prischecken i händerna.
I LRF-Medias monter tog Svarte Swartling från Norrfors utanför Umeå emot årets Guldyxa.
– Det är fantastiskt roligt. Jag är stolt över att få en så fin utmärkelse­ i det egna skrået, sade Svarte Swartling.
Det är tionde gången som den fina utmärkelsen delas ut av Skogsland, LRF Skogsägarna och Elmia.

Antal Besökare Elmia Wood 2013
Onsdag 5 juni: 11.509
Torsdag 6 juni: 16.674
Fredag 7 juni: 18.423
Lördag 8 juni: 7.609
Totalt antal besök: 54.215

Text: Louice Järveryd Foto: Louice Järveryd & Elmia Wood

[nggallery id=3]

Läs också

Virkesbörsen börjar med virkesvärdering

Virkesbörsen börjar med virkesvärdering

Virkesbörsen lanserar en ny tjänst där skogsägare kan värdera sina slutavverkningar, gallringar och skogsvårdsåtgärder samt följa värdeutvecklingen på sin...

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar