Volvo Concept Coupé – med inspiration från dåtid

Volvo Concept Coupé – med inspiration från dåtid

Volvo-Concept-Coupe_01
Nya Volvo Concept Coupé är den första i en serie om tre konceptbilar och ger en inblick i de formmässiga möjlig­heter som skapats med företagets nya SPA-plattform (scalable product architecture).
Efter mer än ett år av stigande förväntningar, visar det första designkonceptet från Volvo Cars nye Senior Vice President of Design, Thomas Ingenlath, hur design kan användas för att ingjuta mer känsla i Volvos varumärke. Det anger samtidigt riktningen för nästa generation Volvo­modeller, som inleds med nya XC90 2014.
– Det är ingen futuristisk drömbil. Den har skapats för att demonstrera möjlig­heterna hos den nya plattformen – hållningen, proportionerna och de mest viktigaste designelementen. Volvo Concept Coupé demonstrerar hur vi kan formge framtidens bilar. Även om nya XC90 är en helt annan sorts bil ­kommer man omedelbart att se släktskapet när den presenteras nästa år, säger Thomas ­Ingenlath.
Som en båge längs hela bilen
Det visuella intrycket hos de nya proportionerna blir tydligast då Volvo Concept Coupé betraktas från sidan. Avståndet mellan instrumentbrädan och framaxeln har ökats och hela kupén har hamnat lite längre bakåt. Den låga motorhuven, taket och de femekrade 21-tumshjulen bidrar också till helhetsintrycket. Hållningen under­stryks av en midjelinje som sträcker sig i en båge längs hela bilen.
Volvos 85-åriga arv
Fronten hos Volvo Concept Coupé karakte­riseras av den nya formen på ­motorhuven och av en ”svävande” grill, flankerad av strålkastare med nya T-formade varsel­ljus. I likhet med de nya bakljusen utgör varselljusen uttrycksfulla element i den nya designinriktningen hos Volvo Cars.
Volvo-Concept-Coupe_03
– Fronten är ny, men den bär med stolthet upp Volvos 85-åriga arv. Vi arbetar fort­farande med de sista detaljerna på grillen och järnmärket, dessa kommer att presenteras tillsammans med nya XC90 nästa år, säger han.
Det finns också element hos Volvo ­Concept Coupé som påminner om Volvo P1800 från 1960-talet.
– P1800 är en Volvo med ikonstatus, ­hyllad för sina vackra former och detaljer. Att använda element från såväl exteriören som interiören hos P1800 har ingenting med retro att göra. Vi använder det förflutna för att skapa en framtid där sann skönhet blir en naturlig del av Volvos identitet. Den resan inleds med Concept Coupé.

Senior Vice President of Design, Thomas Ingenlath.

Senior Vice President of Design, Thomas Ingenlath.


Den blågrå exteriören reflekteras ­också på insidan av Volvo Concept Coupé. Hand­gjorda detaljer, som den läderklädda instrument­panelen, inläggen i naturligt ­åldrat trä och de mörkblå, vävda mattorna, varvas med vackert bearbetade metall­detaljer.
Konceptbilen har utrustats med en högpresterande Drive-E-bensinmotor med kompressor och turbo. Bensinmotorn komplet­teras av en elmotor på bakaxeln. Detta ger Volvo Concept Coupé en total effekt på runt 400 hästkrafter och ett vridmoment på över 600 newtonmeter.
Text: Ove Hansen Foto: Volvo Personbilar

Volvo-Concept-Coupe_04
Volvo-Concept-Coupe_02
Volvo-Concept-Coupe_12
Volvo-Concept-Coupe_11
Volvo-Concept-Coupe_07
Volvo-Concept-Coupe_06
Volvo-Concept-Coupe_05
Volvo-Concept-Coupe_08
Volvo-Concept-Coupe_09

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar