ANNONS

cyu7yvu9bb0ojasy5aeaq

De vita vägmarkeringarna är en viktig del av vägen, de leder, informerar och varnar trafikanterna. Men det är en farlig och utsatt arbetsplats för den som målar linjerna. Fram till idag har målningen av texter, symboler, pilar, övergångsställen och spärrfält med mera skett manuellt genom att vägarbetaren skjuter en skopa framför sig och vartefter fyller på mer färg (termoplastmaterial) från en lastbil.

Nu har ett nytt koncept tagits fram som gör att vägarbetaren får en säkrare arbetsplats. Vägarbetaren kan nu styra hela processen från hytten på lastbilen utrustad med en robot­arm. Roboten utför hela arbetsmomentet och vägarbetaren slipper röra sig i trafiken.

– Det finns inte något liknande i hela världen och vi ser framemot att få ut roboten på vägarna, säger Magnus Fredriksson, arbetschef, Svevia.