Blogg och filmer

Första rattfyllan stoppad av alkobommen

SN-Alkobom-6-130816

Måndag morgon, den 23 september, stoppades en lastbil av alkobommen i Stena Lines tysklandsterminal. Chauffören var synbart påverkad och misstänks nu för grovt rattfylleri – alltså över 1,0 promille alkohol i blodet.

– Det är en rattfyllerist mindre i trafiken som hade kunnat döda eller skada någon och sedan fått leva med den skuldbördan, säger Arne Winerdal, vd på MHF som tagit initiativ till alkobommen.

Alkobommen används på försök under hösten och har hittills registrerat över 1.000 blås. Även om detta är det första fordon som stoppats har den automatiska nykterhetskontrollen även haft preventiv effekt med märkbart mindre stök och drickande på färjan mot Göteborg.

– För MHF som arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri är det självklart att alla bilister vid färjelägen ska få blåsa. Nu ska den här tekniken in i varje hamn, säger Winerdal.

FAKTA
MHF arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Man har cirka 30.000 medlemmar uppdelade i sju regioner och cirka 270 lokalavdelningar. MHF tillhör en av de mest aktiva trafiksäkerhetsorganisationerna i landet.