Nytt larmsystem tar tjuven direkt

Nytt larmsystem tar tjuven direkt

Erling Nordell, Anders Konnskog och Stefan Rönnberger är nöjda med larmsystemet som tar tjuven direkt.

Erling Nordell, Anders Konnskog och Stefan Rönnberger är nöjda med larmsystemet som tar tjuven direkt.


Ett helt nytt larmsystem lanseras nu av Securitas Direct i Sverige som har visat sig haft en otrolig effekt när det gäller att ta inbrottstjuvar på bar gärning. Systemet som är svenskutvecklat heter Observer Direct och bygger på en kameratjänst med en larmcentral som är bemannad dygnet runt och bevakar arbetsplatser.
Det är en kombination av övervakningskameror som sänder film via internet till Securitas Directs larmcentral samt att det finns ett inbyggt analysprogram som indikerar om inkräktare närmar sig eller har tagit sig in på det bevakade området.
– Vi delar in områdena i två zoner, förklarar Erling Nordell på Nordells Security AB som representerar Securitas Direct i Gävleborgs län och norra Uppland. I den yttre zonen upptäcks inkräktaren och filmen börjar spelas in på hårddisk i färg och full HD-kvalitet. När någon sedan passerar den inre zonen går larmet automatiskt hos larmoperatören och denne kan då agera utifrån vad som bestämts med kunden. Vi har på ett och ett halvt år satt upp sju pilotanläggningar i Gävleborgs län och fått ett helt enastående resultat.
När filmen snabbnalyseras ser man direkt om det är en plogbil som kört förbi eller om ett djur som har tagit sig in på området. Visar det sig vara inbrottstjuvar så utfärdar man direkt ett så kallat tyst larm där man ringer in både väktare och polis. Tjuvarna har ingen aning om att det är upptäckta förrän polisen dyker upp, fullt informerade av larmoperatören om var inbrottstjuvarna gömmer sig på området eller vilken flyktväg de tagit.
– När vi tog över Toyota i Gävle för 1,5 år sedan så föll det på min lott att omförhandla alla avtal som verksamheten hade, berättar Anders Konnskog, platschef på Europeiska Motor i Gävle. Tidigare hade vi ett vaktbolag som körde ronder men vi ansåg att den här lösningen verkade vara mycket effektivare. Det har vi verkligen fått fog för och det har fungerat fantastiskt bra. Så sent som förra månaden hade vi ett inbrott och då kunde polisen spåra och fånga tjuven med hund tack vare att larmoperatören såg var han smet ut.
Stefan Rönnberger, servicemarknadschef på Eriksson Bilteam är också odelat positiv till den helt nya övervakningsmodellen och framgångarna med samarbetet.– Vi har byggt upp ett stort däckförråd som förvaras i containers utanför våra ordinarie lokaler som är larmade sedan tidigare. Vi kontaktade Securitas Direkt för drygt ett år sedan då vi såg att det varit inbrottsförsök och man hade sågat i några av våra containers. Vi föll för den här kameralösningen och det kan man verkligen säga att tjuvarna gjorde också. Det tog bara någon vecka så gick larmet och när polis och väktare kom till platsen så kunde larmoperatören enkelt berätta var tjuven befann sig. Han hade nämligen gömt sig under en av bilarna på området och trodde han var osynlig då det var mörkt ute.
Kamerorna i det här systemet kan nämligen styras från larm­centralen och reagera på exempelvis avvikande rörelser eller värme samt att filmen blir av mycket hög kvalitet bara det finns ett svagt sken eller antydan till ljus.
– Det känns fantastiskt inspirerande att vi nu kan lansera den här effektiva tjänsten på bred front i Sverige, menar Erling. Totalt har vi satt upp 150 pilotanläggningar i landet och både vi, polis, väktare och inte minst kunderna är mycket entusiastiska. Dessutom håller vi nu på att lansera kraftfulla högtalarsystem som man kan komplettera systemen på anläggningarna med. Då behöver man inte ens ta tjuven, utan man kan stoppa dem direkt – innan fler brott begås.
De pilotfall som gjorts har visat sig vara 100 procent effektiva. Larmoperatören berättar för inbrottstjuven att denne är upptäckt, filmad och kanske även identifierad så snart han tagit sig in i larmzonen. Inbrottstjuven ombeds välja mellan att stanna kvar eller att bege sig samma väg som denne kom ifrån – innan det hinner begås något ytterligare brott eller skadegörelse.
Kollegorna från bilbranschen verkar övertygade och nickar samstämt då utvecklingen mot att förstärka det förebyggande skyddet kommer på tal.
– Är bara prislappen rätt så är det inget att diskutera. Det kostar stora summor och mycket energi med administration och att ta reda på allt efter inbrott och skadegörelse. Dessutom är det ju inte bara vår egendom utan även kundernas då det gäller bilar och däck. Slipper de en massa elände med självrisker och dylikt så betyder det naturligtvis otroligt mycket även för oss.
Informationsmaterial om Observer Direct laddas ned här.
Fakta: Observer Direct™ är en kameratjänst, lanserad av Securitas Direct, som ser vad som händer, när det händer och till och med kan upptäcka att något är på väg att hända. Kunden och larmoperatören får fullt fokus på företagets viktigaste värden – och ligger därmed alltid steget före.
Med över 20 års erfarenhet har Securitas Direct skapat en oöverträffad kvalitetskedja från larm till åtgärd. Med Observer Direct™ kan de förse väktare, polis och räddningstjänsten med ännu tidigare och mer exakt information. En utvald enhet av erfarna operatörer fokuserar helt på kundernas säkerhetslösning. Dygnet runt, året runt.
Systemet kan innehålla en rad olika HD-kameror för både inom och utomhusbruk. De kan styras från larmcentralen och reagera på exempelvis avvikande rörelser eller värme. Rätt sammansatta kan de inte bara hjälpa till att förebygga brott och brand. De kan också övervaka kritiska processer i industrin, studera köpbeteenden i butik med mera.
Modellen att hjälpa kunden från larm till åtgärd innebär en obruten kvalitetskedja med högsta service i alla led. Genom samarbete med Axis, världsledande inom nätverkskameror, adderas den senaste tekniken för kameraverifiering. Hanteringen skall vara så enkel som möjligt för kund. Avancerad teknik, men lätt att använda.

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar