Ensam är stark

Ensam är stark

Hemma på morfars tomt i Korskrogen har Andreas Embretsen sin bilverkstad.

Hemma på morfars tomt i Korskrogen har Andreas Embretsen sin bilverkstad.


Hemma på morfars tomt i byn Korskrogen har Andreas Embretsen öppnat en bilverkstad, Antes Bilrep & Service. Utbyggnad och nyanställningar inom ett par år är vad han hoppas på.
Han har bilmeckandet i blodet. Lite av en klyscha kanske, men det stämmer väl in på Andreas.
– Jag har varit med i en bilverkstad sedan jag hade blöjor. Där hängde jag med pappa var och varannan dag, säger Andreas.
Att skruva och dona har varit och är en väldigt stor del av hans tillvaro. De oändliga timmarna han på nära håll studerade sin pappas framfart med skiftnycklar och skruvmejslar gjorde intryck. Det blev lite av en lärlingsutbildning. Han tog in det han såg, lärde sig mer och mer. Och det är det resultatet vi ser idag. Nu har han, 27 år ung, gjort slag i saken, uppfyllt sin dröm. Han har startat Antes Bilrep & Service.
– Jag började lite smått för två år sedan. Men från och med nu är det verkstaden som gäller fullt ut.
Ekonomiska förutsättningar
Han arbetade tidigare på Exte i Färila och hade samtidigt sin verkstad parallellt. Så rullade det på ett par år men det var ingen perfekt lösning. Det blev lite väl mycket jobb. De lediga stunderna var väldigt lätträknade. Fördelen med att ha dubbla jobb var att han kunde planera framtiden för sin verkstad på ett annat sätt. Jobbet på Exte, och de kronor han drog in på sin bilverkstad, gav bra ekonomiska förutsättningar när han väl drog igång på allvar.
Andreas Embretsen tar emot både gamla och nya bilar.

Andreas Embretsen tar emot både gamla och nya bilar.


– Jag har inte behövt tagit några banklån för att köpa in grejer till verkstaden. Det var lite av själva tanken också att inte skuldsätta mig innan jag kommit igång.
Ensam är stark – ett tag till
Hemma på morfars tomt i Korskrogen har han sin lokal. Den ser väl inte mycket ut för världen men den fyller gott och väl sin funktion som bilverkstad. Innanför skalet ser det dock ut som vilken verkstad som helst. Här finns allt som behövs för att klara meckaruppdragen som dyker upp. Andreas håller som bäst på med en Volvo av det lite äldre snittet. En mekanikers drömobjekt, menar han. Men den typen av bilar hör numera till undantagen, idag är det avancerad teknik som gäller.
– Jag har utrustning för felsökning, det behövs ju för att kunna hantera moderna bilar. Så jag tar emot gammalt som nytt, det är inga problem, säger han.
Det är nu inte bara skruva på bilarna som han ger sig i kast med. Nej, han gör såväl svets- som lackjobb, lite plåtarbeten kan det bli också. Verksamheten är ännu i sin linda, men redan nu finns planer på att bygga ut lokalen och att även få till en riktig lackbox.
– Jo, visst kommer jag att göra något vad det lider, det är helt säkert. Det första som blir är att jag ska köpa in två billyftar. Det känns som att det är ett måste. Sedan ska jag bygga ut verkstaden så jag får kontor, fikarum och ett lagerutrymme. Så småningom är planen också att jag ska anställa två stycken mekaniker, det är dit jag siktar.
Men ensam är stark får gälla ett tag till. Och han har fått bra snurr på sin rörelse. Det kommer folk från alla håll och kanter till den lilla verkstaden i Korskrogen. Satsningen är helt rätt, det är han övertygad om.
– Att jag så småningom skulle ha en egen bilverkstad var rätt givet. När jag nu har en känns det otroligt bra så nu är det bara att köra för fullt.
Fakta

  • Företagsnamn: Antes Bilrep & Service
  • Bildat: 2010.
  • Ägare: Andreas Embretsen.
  • Verksamhet: Bilverkstad, svetsning, lackning, plåtarbeten.
  • Övrigt: Från och med nu i höst har
  • Andreas verkstaden som heltids­sysselsättning.

Text & Foto: Ove Hansen

Läs också

Se upp för piratkopierade bildelar

Se upp för piratkopierade bildelar

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) varnar verkstäder och bilägare för att montera in bildelar om ursprunget av delen är okänd.

Aktuellt

ANNONS ▼
Dags för Mittia: Skogstransport!

Dags för Mittia: Skogstransport!

Den 16-17 augusti är det återigen dags för Mittia: Skogstransport - den renodlade fackmässan för hela skogstransportbranschen.

Fler artiklar