Nyhet

MRF fokuserar på kompetens och rekrytering under Automässan

Automässan 2014Tre matnyttiga branschseminarier. Ett om tunga fordon, ett om framtidens servicemarknad, ett om juridik och kundomhändertagande samt en större rekryteringsaktivitet. Per Johansson, vd för Motorbranschens Riksförbund, MRF, ser fram emot Automässan 15-18 januari och de aktiviteter som MRF kommer att genomföra under den.
– Det är härligt med så stort intresse inför mässan, säger han.
Motorbranschen är en spännande bransch med många utmaningar i framtiden. Ny teknik, ny branschstruktur och nya konkurrensregler är tre stora utmaningar. Men sett ur det korta perspektivet är den allra största utmaningen rekrytering av personal – inom bara några år behövs närmare 4000 nya medarbetare till landets motorbransch. Det är mekaniker, lackerare, skadereparatörer, reservdelspersonal, bilförsäljare etc som alla behövs när pensionsavgångarna eskalerar.
– MRF är den branschorganisation som företräder hela motorbranschen, bilförsäljning, verkstad, lack och bilskador. Vi lever mitt i den förändringsprocess som branschen genomgår.
– Tillsammans med arbetsgivarorganisationen MAF, Motorbranschens Arbetsgivareförening, driver vi sedan snart två år tillbaka en mycket omfattande rekryteringskampanj under rubriken ”Bilproffs”.
– En viktig del av den är att säkerställa och kvalitetssäkra de fordonsutbildningar som finns spridda över hela landet, vilket vi är ensamma om som branschförbund.
– En annan del är att marknadsföra branschen och de utbildningar som leder till den, förklarar Per Johansson, MRF.
Motorbranschen är inte den enda teknikorienterade branschen med goda framtidsutsikter för dem som väljer att utbilda sig till något av branschens olika yrken.
– Över 70 procent av dem som fullföljer fordonsprogrammet får arbete inom fordons- eller transportbranschen inom ett år efter avslutad utbildning, berättar Per Johansson.
– Därför ser vi med glädje fram emot alla fordonselever som kommer att besöka Automässan genom MRF:s och MAF:s försorg.
– Där kommer de att få en mycket bra inblick i den tekniska utveckling som sker inom hela motorbranschen.
– Det är en spännande och teknikdrivande bransch med en ljus framtid som borde locka fler grabbar och tjejer att söka sig till den, avslutar Per Johansson, vd för MRF, Motorbranschens Riksförbund.
Automässan arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg den 15-18 januari 2014. Läs mer på www.automassan.se