Nyhet

Inspektion för att minska vibrationsskador

För höga vibrationsexponeringar och för få medicinska kontroller. Det är några av de nedslag som Arbetsmiljöverket gjort i en särskild inspektionsinsats av hand- och armvibrationer. Målet har varit att minska skadorna för bland annat fastighetsskötare och personal på bilverkstäder.

Det saknas kunskaper bland arbetsgivarna om de skador som vibrerande handverktyg kan ge. Det har visat sig i de buller- och vibrationskampanjer som Arbetsmiljöverket tidigare genomfört, och i Arbetsmiljöverkets områdesanalys från 2011.
– Signaler kommer också från arbets- och miljömedicinska kliniker och företagshälsovård om att patienter, ofta unga män, tvingas byta yrke på grund av vibrationsskador, berättar Stefan Nygård, projektledare på Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket jobbar på olika sätt för att minska problemet. En åtgärd har varit riktad mot tillverkarna, där tillgång till vibrationsvärden i bruksanvisningar granskades. Nu har turen gått vidare till arbetsgivarna.
– I den här insatsen har vi granskat företagens arbete med att minska skadlig exponering för hand- och armvibrationer bland personalen. Vi har tittat på både hur mycket vibrationer personalen utsätts för och symptom på skador.
Totalt inspekterades 53 arbetsplatser i projektet, som pågått år 2012-2013. De krav som ställts har bland annat handlat om att arbetsgivaren måste ta reda på vibrationsexponering bland personalen och erbjuda medicinska kontroller.
Projektet har inriktat sig på branscher där vibrerande handhållna maskiner används mycket, som exempelvis inom kyrkogårdsförvaltning, fastighetsskötsel, bilverkstäder, viss tillverkningsindustri (exempelvis trucktillverkning) och stål- och metallframställning.
En annan del i projektet har varit att undersöka om de mätvärden som finns i vibrerande maskiners bruksanvisningar stämmer. Mätningar har utförts på över 140 maskiner; trimrar, motor- och röjsågar, plåtsaxar, skruvdragare, sticksågar, putsmaskiner och slip- och polermaskiner.
– I många fall stämmer de uppmätta vibrationsvärdena med det som tillverkarna uppgett i brukasanvisningarna, vilket är positivt. Men det finns undantag. Häcksaxar visade sig i våra mätningar exempelvis ha mycket högre värden i praktiken, säger Stefan Nygård.
Tre procent av kvinnorna och femton procent av männen utsattes minst en fjärdedel av sin arbetstid för vibrationer från handverktyg. Det visar Arbetsmiljöundersökningen år 2011.
Arbetsmiljöverkets föreskrift om vibrationer; AFS 2005:15.
Arbetsmiljöverket