Audi rekordinvesterar fram till 2018

Audi rekordinvesterar fram till 2018

Produktion Audi A3 Sportback. Foto: Audi.

Produktion Audi A3 Sportback. Foto: Audi.


Audi presenterade lagom till årsskiftet 2014  det största utvecklings- och investeringsprogrammet i företagets historia. Hela 70 procent av investeringarna är avsedda för nya modeller och ny teknik.
– Vi har redan levererat 1,5 miljoner bilar 2013, nu styr vi mot två miljoner, säger Audichefen Rupert Stadler.

De kommande fem åren, 2014 till 2018, kommer cirka 22 miljarder euro investeras i nya modeller, innovationer och fortsatt global expansion.
Rupert Stadler, chef Audi AG, ser det nya investeringsprogrammet som en viktig del i företagets tillväxtstrategi:
– Vi satte målet till 1,5 miljoner leveranser 2015, ett mål som vi redan uppnått relativt komfortabelt under 2013. Nu styr vi målmedvetet mot nästa milstolpe som är två miljoner leveranser per år. Därför trycker vi på gaspedalen även när det gäller investeringar och anställer ännu fler under 2014.
Totalt kommer företaget, baserat i tyska Ingolstadt, att investera cirka 22 miljarder euro i nya modeller, innovativ teknik och global produktionsinfrastruktur under de kommande fem åren, där investeringarna i anläggningstillgångar står för 16 miljarder euro.
– Med investeringsprogrammet lanserar vi nästa steg i tillväxten, säger Axel Strotbek, CFO Audi AG. I framtiden kommer vi att investera ännu mer i nya produkter. 70 procent är avsatt för modernisering och expansion av modellprogrammet och vår teknikportfölj.
 Rupert Stadler, chef Audi AG. Foto: Audi.

Rupert Stadler, chef Audi AG. Foto: Audi.


Fler modeller
För att nå målet på två miljoner leveranser per år vill premiumbilstillverkaren expandera modellprogrammet från nuvarande 49 till 60 olika modeller fram till 2020. Förutom att utveckla nya modeller och alternativa drivkoncept kommer det nya investeringsprogrammet även innebära utveckling av nästa generations bränsleeffektiva motorer för att kunna uppfylla allt striktare utsläppskrav globalt.
Förutom laddhybriden Audi A3 Sportback e-tron och gasbilen Audi A3 Sportback g-tron kommer Audi även att lansera den tredje generationen av designikonen Audi TT Coupe under 2014. Under 2016 kommer man att börja tillverka en helt ny modell, Audi Q1, i Ingolstadt.
Expanderar globalt
Audikoncernen expanderar även globalt. Den första nordamerikanska fabriken ska byggas i den mexikanska staden San José Chiapa, där Audi Q5 planeras att rulla ut under 2016. Under 2015 kommer Audi även att börja tillverka i Brasilien igen. I São José dos Pinhais kommer nya A3 Sedan och Audi Q3 produceras.
Vid den ungerska anläggningen i Györ, med den största motortillverkningen i världen, fortsätter företaget att investera kraftigt som en följd av den framgångrika invigningen av en helt ny produktionsanläggning för tillverkning av bl.a. Audi A3 Sedan. I Foshan i Kina är Audi redo att starta den andra produktionsanläggningen i landet. Företaget levererade mer än 460 000 bilar till kunder i Kina under 2013 och befäster därmed sin position.
Utöver expansionen i de internationella produktionsanläggningar kommer mer än hälften av de planerade investeringarna att gå till de tyska produktionsorterna – en tydlig markering av betydelsen som både Ingolstadt och Neckarsulm har för tillväxtstrategin inom Audi.
 
Om Audi:
Försäljning 2012: drygt 1 455 000 nya Audibilar
Omsättning 2012:  48,8 miljarder euro
Antal medarbetare: mer än 70 000 medarbetare världen runt (varav 50.000 i Tyskland).
Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB
 
Text: Catharina Olsson-Lindh
Foto: Audi
 

Läs också

Nokia investerar i tunga däck

Nokia investerar i tunga däck

Nokian Heavy Tyres Ltd, som ingår i koncernen Nokian Tyres, kommer att öka sin produktionskapacitet med 50 procent och...

Aktuellt

ANNONS ▼
Vägtrafiken i augusti

Vägtrafiken i augusti

Under augusti månad i år omkom 17 personer. Det är 12 färre omkomna än under augusti förra året.

Fler artiklar