Lodjuren lever farligt på vägarna

Lodjuren lever farligt på vägarna

Rekordmånga lodjur dödades i trafiken förra året. Detta trots att de har blivit mer sällsynta och stammen minskar i Sverige.
Antalet viltolyckor med lodjur ökade förra året med över 50 procent jämfört med 2012. Sedan 2010 har mellan 20 och 30 lodjur dödats i trafiken per år, men 2013 steg antalet till 40 stycken. Bara i Värmland blev sju stycken påkörda. Det visar statistik från Nationella Viltolycksrådet.
–  Som bilist ska man vara uppmärksam på olika slags vilt. Det är inte bara rådjur, älgar och vildsvin man kan krocka med, säger Dan Falconer, motorspecialist på försäkringsbolaget If.
Lodjursstammen har blivit mindre enligt inventeringsresultat från Naturvårdsverket. Man räknar med att det idag finns 1 000 – 1 400 lodjur, spritt över landets alla län med undantag för Gotland. Lodjuren är kända för sin skygghet och är svåra att få syn på.
Andra mer ovanliga djur som dödades i trafiken under 2013 var elva örnar, nio vargar, 29 uttrar, sex björnar och två järvar.
Totalt inträffade 46 944 viltolyckor under 2013.
www.if.se

Läs också

Viltolyckor ökar

Viltolyckor ökar

Var tionde minut sker en viltolycka i Sverige. Under 2017 inträffade över 63 000 viltolyckor, en ökning med 30 procent...

Aktuellt

ANNONS ▼
Dags för Mittia: Skogstransport!

Dags för Mittia: Skogstransport!

Den 16-17 augusti är det återigen dags för Mittia: Skogstransport - den renodlade fackmässan för hela skogstransportbranschen.

Fler artiklar