Nya Komatsu C93

Nya Komatsu C93
Mika Vekkeli. Foto: Komatsu.

Mika Vekkeli. Foto: Komatsu.

Komatsu Forests aggregat Komatsu C93 lanserades vid Elmia Wood-mässan för drygt ett halvår sedan. Nu har de första kunderna kört tillräckligt länge för att ge ett omdöme.

– Ibland har produktionssiffrorna varit nästan överraskande höga, konstaterar Mika Vekkeli som driver skogsmaskinföretaget Metsä-Veke Oy i Kuortti som ligger knappt 20 mil nordost om Helsingfors, mellan Lahti och Mikkeki, i södra Finland. Efter cirka 1.300 timmar med Komatsu C93 har Mika Vekkeli tillräcklig erfarenhet av aggregatet för att kunna uttala sig.

– Komatsu C93 passar perfekt för mina uppdrag och det finns mycket gott att säga om aggregatet. Jag tycker bland annat att kapenheten är riktigt snabb, att den stora tiltvinkeln gör arbetet lättare och att bukrullens nya placering verkligen hjälper till vid matningen, förklarar Mika Vekkeli.

Mika Vekkeli är en av alla kunder som nu hunnit köra en ansenlig mängd timmar med Komatsu C93. Hans uppdragsgivare är ett skogsförvaltningsföretag med kundfastigheter överallt i södra Finland. Detta innebär att skördaren, en Komatsu 911.5, och aggregatet ska klara allt från första gallringar till slutavverkning. Grovleken på träden varierar mycket, från väldigt klen skog upp till 0,7 m3.

I grunden bygger Komatsu C93 vidare på en beprövad teknik som visat sig resultera i hög driftsäkerhet och effektiv produktion. Några av nyheterna på Komatsu C93 är en utökad tiltvinkel som nu är 40 grader vilket ger snabb matningsstart. Aggregatets kapenhet, sågmotor och svärdfäste har också utvecklats bland annat med Constant Cut som ger en jämnare kaphastighet på kedjan eftersom svärdmatningstrycket anpassas automatiskt till kedjans avverkningskapacitet kontinuerligt genom hela kapförloppet. Kapenheten håller en jämn hastighet, optimala 40 meter per sekund, genom hela kapcykeln.

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar