Nyhet

Preem storsatsar på biodrivmedel

Drivmedelsbolaget Preem har beslutat att bygga ut kapaciteten för biodrivmedel i Göteborg. Den ombyggda anläggningen innebär att Preem närmare fördubblar sin produktionskapacitet för drivmedel, baserat på gröna råvaror. Beslutet har tagits trots fortsatt politisk osäkerhet kring vilka skatter och kvotregler som kommer att gälla för biodrivmedel bortom 2016. Investeringen beräknas till ca 300 miljoner och projektet har påbörjats under vintern.
Sedan 2010 har Preem tillverkat en diesel som baseras på tallolja, en restprodukt från skogsindustrin. Talloljan skeppas från Piteå till Göteborgs Hamn. Här processas den tillsammans med fossil diesel i Preems raffinaderi och får samma egenskaper som en vanlig standarddiesel.
Den slutliga produkten består till en tredjedel av förnyelsebart innehåll och kallas Evolution Diesel. Förutom tallolja kan även andra vegetabiliska eller animaliska råvaror användas i produktionen, till exempel rapsolja.
Nu satsar Preem 300 miljoner kronor i sin anläggning i Göteborg för att öka produktionen av den gröna dieseln.
– Vi ser mycket positivt på Preems satsning i Göteborg och stödjer helhjärtat den utveckling av mer förnyelsebara produkter som nu sker i Energihamnen, säger Jill Söderwall, kommersiellt ansvarig för Energihamnen i Göteborg.
I grova drag beräknas dagens volym på cirka 400 000 ton talloljediesel per år fördubblas. Utbyggnaden av Preems raffinaderi beräknas vara klar hösten 2015.
– Vår satsning ligger helt rätt i tiden. Sverige behöver betydligt större andel gröna drivmedel för att klara regeringens miljömål. Dessutom har dieselförbrukningen ökat kraftigt de senaste åren och vi bedömer att vår produkt har stor potential på marknaden, säger Petter Holland, VD för Preem.
I dagsläget distribueras talloljedieseln med fartyg till övriga delar av landet och med tankbilar till Västsverige. På sikt ser Preem även exportmöjligheter för svenskproducerade biodrivmedel.
 
Foto/Källa: Preem
www.preem.se