ANNONS
CW-Fräsen i arbete, här utan kratta.

CW-Fräsen i arbete, här utan kratta.

Nyutvecklade CW-Fräsen gör det enkelt att underhålla gångar och övriga grusade ytor vid parker, kyrkogårdar, parkeringar och andra miljöer. Efter omfattande utvecklingsarbete och tester introduceras gång- och kantfräsen nu på marknaden. Det sker på Maskinexpo, den 22–24 maj, där fräsen presenteras av CW Jaktprodukter.

Leif Westman i Sidensjö, Ångermanland, såg behovet av en fräs, som gör det både enkelt och snabbt att underhålla grusade ytor. Resultatet blev CW-Fräsen, som bearbetar underlaget med 40 enkelt utbytbara skär i Hardox-stål. Fräsen är dessutom försedd med en gummiskrapa, som jämnar till ytan efteråt.

CW-Fräsen monteras på pallgafflar, har en arbetsbredd på 900 mm och fräser ända ut till kanten. När pallgaffeln är i sitt yttersta läge går fräsen 1-3 dm utanför däcken på maskinen som fräsen är monterad på.

Såväl en lantbrukstraktor som en entreprenadmaskin kan användas för att driva fräsen. Önskvärt är ett hydraulflöde på 65 liter vid toppvarv på en tredje funktion som driver hydraulmotorn. Ingen extra dräneringsledning från hydraulmotorn behövs, eftersom motorn klarar högt tryck på returledningen. Ovanpå motorn sitter ett hydraulblock som klarar ett maxflöde på 250 liter/min.

Leif Westman har själv gjort omfattande tester av fräsen. Från slutet av maj till slutet av september 2013 testades fräsen även av Själevads Kyrkoförsamling. Då framkom önskemål om att komplettera fräsen med en uppluckrare/kratta i framkant. Nu har även en sådan konstruerats. Krattan gör det enkelt att vid backning av maskinen räfsa igen spåren från traktordäcken, vilket ger en snygg gång att promenera på.

CW-Fräsen håller på att patentsökas.

0660-26 04 28, www.cwjaktprodukter.com