Artiklar

Slagtåligt och vattentätt

Hajfena-webbstorAlla som varit med tillräckligt länge minns den gamla slagtåliga Ericsson-telefonen R310, allmänt kallad hajfenan. Företaget Life Proof försöker göra om smartphones och läsplattor till något minst lika slagtåligt och dessutom vattentätt.
Under tio års tid har vi som, helt eller delvis, levt utanför kontorsmiljöer i kavaj men som ändå haft behov av en smartphone haft stora problem. Telefonerna fungerar nämligen väldigt dåligt tillsammans med nästan allt utanför en steril miljö.
Hö och halm är dåligt, damm inte alls bra och lera, vatten eller varför inte lite fukt kan vara direkt förödande. De alternativ som funnits har i första hand inneburit att man antingen bytt telefon väldigt ofta eller att man bytt en billig telefon väldigt ofta.
Den sista riktigt tåliga telefonen var Ericsson R310, eller ”hajfenan”, som efter nedläggningen av tillverkningen var så populär att den såldes för rekordmycket pengar år ut och år in på exempelvis Blocket. Bönder, hantverkare, tekniker, skidlärare, skogsarbetare, bilmekaniker, lastbilschaufförer, ja nästan alla som rörde sig utanför en kontorsmiljö slet ut sina hajfenor och köpte nya tills alla var helt slutkörda.
Men utvecklingen hade också sprungit ifrån R310, som egentligen bara gick att ringa och sms:a på. Därmed inleddes en period av ett allt större beroende av mobiltelefoner som klarade allt mindre påfrestningar. Och en av de största bovarna bland tarsiga mobiltelefoner var egentligen inte krosskador eller kanske regn, som man skulle kunna tro, utan kroppsvärme i kombination med kondens. Under en period avrådde till och med en stor mobiltillverkare sina användare från att trycka på knapparna iklädd fingervantar eller handskar, eftersom man då ”tryckte ned” fukt i mobilen.
Men idag ser de flesta mobiltelefoner annorlunda ut. Med en stor touch-skärm spelar det ingen roll om du bär handskar eller inte, så länge handsken eller fingervanten kan leda elektrisitet. Däremot har de blivit betydligt mer stötkänsliga, och det har numera växt upp en helt ny industri kring byte av glas bara på iPhone. Och eftersom jag använder min telefon överallt, och dessutom nyttjar väldigt många av de funktioner en smartphone erbjuder har jag alltid försökt vara duktig på att skydda de telefoner jag haft.
Tester i verkliga livet
Tappa en telefon kan alla göra var som helst, men det konstanta problem jag har upplevt som svårast att skydda den emot är damm och smuts. Under min iPhone 5:s första levnadsår hade jag ett vanligt skal som satt på jämt, och när jag tog av det var det fullt av märken från gruskorn på baksidan dit de på något vis hade letat sig. Efter det köpte jag ett LifeProof Fré-skal, som enligt reklamen skulle vara helt vattentät ner till två meters djup i en timme, klara fall från två meter ner i en betongplatta samt IP-68 som berättar att den är vatten- och dammskyddad.
Och enligt mina tester i verkliga livet, vilket innefattar motorcykelturer i spöregn med telefonen fastsatt på styret, dränkning i lera, lek- sug- och tuggleksak för en ettåring samt en allmänt ogästvänlig miljö där damm, grus och väta förekommer frekvent, så uppfyller den alla dessa krav. Jag har självklart av misstag tappat telefonen i olika underlag från varierande höjder och den har även hållit för det.

Ett skyddande skal kan vara räddningen om olyckan är framme.

Ett skyddande skal kan vara räddningen om olyckan är framme.


Och när jag därför blev erbjuden att testa det nya Lifeproof Nüüd-skalet var jag självklart nyfiken. Nüüd har tidigare funnits för iPad och bygger på en teknik där du inte har något skydd för glaset, utan kanterna tätar istället. Eftersom iPaden har så pass breda kanter har detta känts förtroendeingivande, men för en iPhone innebär det en kant på 4-5 millimeter.
Mycket bra komplement
LifeProof Fré har alltså en plast som skyddar hela skärmen, så skyddet är därmed helt omslutande med membran för högtalare och mikrofon. På Nüüd är det hål i skalet där skärmen är. Fördelen med att trycka direkt på skärmen är givetvis att du får en viss förlust av känslan med den genomskinliga plasten utanpå. Nackdelen, som jag uppfattar det är att kanten mot skärmen är en dryg millimeter tjock och att det blir lite svårare att trycka längst ut i kanterna. Det är dock inget allvarligt problem, ens med mina stora fingrar, så det är ändå ok. Nüüd är också ett snyggare skal, eftersom det inte ser så plastigt ut utan skyddet för skärmen.
När det kommer till Nüüd för iPad så är det utan tvekan ett funktionshöjande tillbehör på alla sätt utom ett. Den tjocka gummerade kanten gör inte bara läsplattan stöt- och vattensäker, den gör den också betydligt mer greppvänlig. Det följer också med ett plasthölje för att skydda skärmen vid transport, men som också fungerar som stöd. Ipad används idag i alla tänkbara miljöer inom bygg, industri, fritid, skola och andra för en läsplatta ogästvänliga miljöer. Detta är utan tvekan ett mycket bra komplement för att se till att den överlever, oavsett omständigheter.
Men förutom att själva skyddet är det också viktigt att telefonen/läsplattan fungerar att användas. Därför finns det också olika hållare för alla skal. Jag har både testat det för bilrutan och cykel- eller motorcykelstyret. Hållarna har en låsning som gör att du inte kan tappa telefonen och båda har bra passform och funktion. Med alla skydd följer dessutom en vattentät sladd för hörlursuttaget.
Ett Nüüd-skal till en iPad kostar cirka 1200:- och motsvarande till en iPhone eller olika modeller av Samsung Galaxy kostar cirka 800:-, där Fré-skalet blir en hundring billigare. Och visst är det mycket pengar för ett skal, men det kan det utan tvekan vara värt. Skalen finns att köpa hos diverse återförsäljare eller via lifeproof.com.
Text och foto: Henrik Fitinghoff