Nyhet

Varannan bilist tar inte hand om bilen själv

Brist på kunskap, tid och intresse för bilvård är bland de vanligaste anledningarna till varför nära hälften av Sveriges bilägare inte tar hand om sin bil själv. Istället förlitar man sig på sin partner eller en händiga bekant enligt en undersökning som Nepa har genomfört på uppdrag av OKQ8. För att göra livet med bilen enklare och roligare arrangerar OKQ8 Servicehjälpen, där bilister får hjälp med att serva bilen kostnadsfritt.

Att byta däck och fylla på olja är inte alltid enkelt. När undersökningsföretaget Nepa ställde frågor till bilister om bilvård framkom det att brist på kunskap och intresse är de främsta skälen till varför de inte underhåller sin bil själv. Tidsbrist är det skäl som flest män (31 %) anger som orsak till att bilen inte servas. För kvinnor var orsaken främst okunskap (42 %).
Kvinnor och yngre bilförare sköter helst inte bilen alls själv
Nästan hälften av svenskarna (45 %) lämnar hellre bort bilen än att vårdar den själv. Av de yngre bilisterna mellan 18-30 år, tar sex av tio hjälp av andra och hela 75 procent av de kvinnliga bilförarna när bilen ska servas. Oftast tar bilägaren hjälp av respektive partner (25 %) eller en händig anhörig (13 %) när det är dags för service.
–       Många känner inte till att de kan få hjälp att serva bilen utan att det kostar någonting. Sedan 2013 erbjuder OKQ8 Servicehjälpen på flera stationer första torsdagen varje månad. Responsen hittills har varit överväldigande positiv och många upplever att det på så sätt har blivit lättare att underhålla bilen, säger Peter Engman på OKQ8.
Gratis servicehjälp varje månad på 350 av OKQ8:s stationer runt om i landet
Första torsdagen varje månad finns hjälp att få på OKQ8:s bemannade stationer runt om i landet. Tjänsten är kostnadsfri. Mellan klockan 14.00 och 18.00 finns OKQ8:s serviceteam på plats för att hjälpa till med alltifrån byte av spolarvätska till att kontrollera lufttrycket i däcken och ge tips och råd för ett enklare liv med bilen.
Det här känner sig bilister mest osäkra på:
1. Byta däck
2. Fylla på olja
3. Att köra in bilen i en biltvätt
4. Fylla på spolarvätska
Om undersökningen
Frågorna ställdes av undersökningsföretaget Nepa till 1 131 personer mellan 18 och 65 år med körkort och tillgång till bil under oktober och november månad 2013.
Om Servicehjälpen
OKQ8 finns till för att göra livet med bilen enklare och roligare. Servicehjälpen kommer vara på plats på samtliga bemannade stationer 1:a torsdagen varje månad. OKQ8-personal i gula västar finns då ute på stationsplan och hjälper kunder med det mesta kring dess bilar. Förutom att ge svar på enklare frågor hjälper personalen till med att kolla/fylla på/byta spolarvätska, olja, torkarblad, glykol samt lufttryck i däcken.

OKQ8
Foto: OKQ8