Artiklar

Ford Mustang hyllas med jubileumsmodell

Femtio år efter modellens debut presenterar Ford en Mustang i en begränsad 50-årsutgåva som bygger på 2015 års Ford Mustang GT fastback. Den här specialmodellen hyllar femtio år med den amerikanska ikonen; endast 1 964 exemplar kommer att säljas från och med i höst.
”När Mustang godkändes som utvecklingsprojekt för mer än 50 år sedan var det ingen som anade att den skulle bli en så älskad bil som tillverkats så länge”, säger Bill Ford, ordförande för Ford Motor Company. ”Det är fantastiskt att vara här i New York – där Mustang premiärvisades på 1964 års världsmässa – och återskapa den historiska händelsen för dagens entusiaster.”
Syftet med 50-årsutgåvan av 2015 års Mustang GT fastback utrustad med prestandapaket är att erbjuda kunderna enastående prestanda och ett unikt utseende som gör att den kommer att kännas igen direkt på gatorna. De enda alternativen gäller färgen, där det finns två exklusiva nyanser, och valet mellan sexväxlad manuell växellåda och automatlåda.
50 års inspiration
”Nya Mustang har fått en muskulös form som är samtida och ändå behåller en tydlig koppling bakåt i tiden, till det som är typiskt för Mustang”, säger Moray Callum, ansvarig för design på Ford. ”I den här specialutgåvan lägger vi till en del detaljer som skiljer den från andra versioner.”
Den limiterade utgåvan kommer bara att finnas i färgerna Kona Blue och Wimbledon White, precis som den allra första Mustangen, med serineumret 0001,som såldes till kapten Stanley Tucker i april 1964. Båda är exklusiva för denna limiterade utgåva av bilen.
”Krom var betydligt vanligare på1960-talet än idag, så vi har lagt till lite på grillen, sidorutorna och baklyktorna”, fortsätter Callum. ”Särskilt färgen Kona Blue ger en fin kontrast mot kromdetaljerna.”
Krominfattningarna runt de tre baklyktorna hämtar inspiration från 1962 års designförslag från Gale Halderman, som sedan låg till grund för den första produktionsmodellen som kom 1964. De tre separata lamporna på vardera sida kombinerades till ett kluster när det var dags för produktion, men nu, fem decennier senare, används äntligen det ursprungliga konceptet. 50-årsversionen av Mustang kommer att vara den enda av 2015 års modeller som märks med texten ”50 Years” utöver beteckningen GT.

Nu, fem decennier senare, används  det ursprungliga konceptet med tre separata lampor

Nu, fem decennier senare, används det ursprungliga konceptet med tre separata lampor


 
Ett annat visuellt inslag som man inte hittar på någon annan Mustang är de bländskyddade bakre kvartsfönstren. I motsats till det yttre bländskyddet i 1965 års fastback består de nya fönstren av glasskikt som byggts med en teknik som utvecklats speciellt för den här versionen. Resultatet är en hyllning till originalet som inte kunde utföras förrän femtio år senare.
Unik förarupplevelse
Föraren kommer inte att tveka över att det här är en mycket speciell bil. Aluminiumpanelen runt den dubbla instrumentpanelen får en polerad finish som skiljer sig från de andra Mustangmodellerna för 2015 plus ett särskilt märke med serienummer och texten ”50 Year Edition” på passagerarsidan. Varje märke framställs på fabriken i amerikanska Flat Rock, där Mustang tillverkas.
Den limiterade utgåvan blir den enda versionen som har läderklädd ratt med stickningar i cashmere. Samma stickning återfinns på läderklädseln på instrumentpanelen, växelspaksdamasken, armstödet, dörrar och säten. Sätena är fått en exklusiv klädsel i svart läder och cashmere i två nyanser samt logotypen Mustang 50 Year på ryggarna.
Den limiterade utgåvan får dessutom specialmattor med inslag av cashmere och mocka.
Samlarobjekt som ska köras
”Mustangägare älskar att köra sina bilar, och fastän utgåvan är begränsad så vi har inte sparat på krutet utan självklart använt hela prestandapaketet i 2015 års Mustang GT fastback”, säger Dave Pericak, teknisk chef för Mustang. ”Även om det säkert finns en och annan samlare som väljer att placera den här utgåvan på en utställning så ska de som väljer att köra bilen ha en sportbilsupplevelse i världsklass.”
Specialutgåvan har en uppgraderad 5,0-liters V8 på mer än 420 hästkrafter och är utrustad med prestandapaketet för Mustang GT med sexkolvars frambromsar från Brembo och 19-tums lättmetallfälgar med de Y-klassade sommardäcken Pirelli P-Zero.
Hjulen har fått en unik design med Y-ekrar som inspirerats av de hjul i förkromat stål som fanns på den första Mustangen för 50 år sedan. Framhjulen är 9 tum breda med 255/40R-däck, medan bakhjulen mäter 9,5 tum och har 275/40R-däck.
50-årsutgåvan är den enda av 2015 års Mustangmodeller som kan fås med automatlåda tillsammans med prestandapaketet. Den sexväxlade automatlådan har differentialspärr med slutväxelförhållandet 3,55:1. Om kunderna föredrar manuell växellåda får de en Torsen-differential med slutväxeln 3,73:1.
Specialutgåvan kommer att höra till de första av 2015 års Mustangbilar som börjar byggas senare i år. Var och en av de 1 964 bilarna får en unik, skinninbunden användarhandbok i med märket 50 Year på pärmen.
”Vi ville ge våra mest hängivna fans möjligheten att uppleva känslan från 1965 i en bil gjorde för 2000-talet”, säger Ford. ”Med den här limiterade editionen tror jag att vi har lyckats.”
Ford