Nyhet

Oroväckande inställning till alkohol och bilkörning

Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Ändå är det många som tycker att det är ok att köra bil efter alkoholkonsumtion. Flera sätter sig bakom ratten både efter en eller två öl eller glas vin. Det är först efter tre öl eller glas vin som i princip ingen (98 procent) tycker att det är ok att köra. Det visar den enkät som Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) genomförde inför Trafiknykterhetens dag den 7 maj.
Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Trots det tycker tre av tio (29 procent) att det är ok att köra bil efter att ha druckit en öl eller ett glas vin. När motsvarande fråga ställs om två öl eller glas vin sjunker siffran, även om den fortfarande är uppseendeväckande hög, till knappt en av tio (7 procent). Gränsen tycks gå vid tre glas. Då är det endast 2 procent som tycker det är ok.
Enkäten visar också att alltför många förare faktiskt också sätter sig bakom ratten när de har druckit. En av fem (19 procent) uppger sig ha kört bil mindre än två timmar efter alkoholkonsumtion. Så många som tre av tio (27 procent) säger sig ha kört bil tidigt dagen efter att ha varit påverkad av alkohol.
Positiv inställning till alkolås och nykterhetskontroller 
Fyra av fem (80 procent) tycker att alkolås i bilen är bra och 56 procent att alla bilar i Sverige borde ha alkolås, dock är det bara 2 procent vars bilar är utrustade med alkolås. Fyra av fem (80 procent) är positiva till automatiska nykterhetskontroller, om det vore möjligt. 81 procent tycker också att polisen borde göra fler utandningsprov i trafiken.
Enkäten genomfördes på Bilprovningens och MHF:s webbplatser den 15 – 30 april 2014. Den besvarades av sammanlagt 2 140 personer.
Bilprovningen