Artiklar

Svensk nypremiär för 50-årig Toyota Crown

50 år efter Sverigelanseringen har Toyota Crown återigen visats upp för den svenska publiken. Foto: Toyota

50 år efter Sverigelanseringen har Toyota Crown återigen visats upp för den svenska publiken. Foto: Toyota.


50 år efter Sverigelanseringen har Toyota Crown återigen visas upp för den svenska publiken. Vid evenemanget ”Prins Bertil Memorial” i Stockholm den 18 maj deltog en Crown av 1964 års modell, jämnårig med Toyota i Sverige.
Den 50 år gamla Toyota Crown Crown som deltog i den motorhistoriska färden genom Stockholm är en av de allra första Toyota-bilarna som importerades till Sverige, i samband med att Toyota etable­rade sin generalagentur 1964.
Bilen, som ägs av Toyota Sweden, har hittills gått drygt 17 000 mil och är i mycket gott orenoverat bruksskick. Den besikti­gades på fredagen innan motorevenemanget och gick igenom utan anmärkningar, efter att ha stått av­ställd sedan 1980-talet. Bland annat stod den utställd under drygt ett års tid på Nordiska Museets utställning ”Drömmen om bilen” 1997.
Foto: Toyota.

Foto: Toyota.


– Det var fantastiskt roligt att få delta med vår Crown 1964 vid Prins Bertil Memorial, speciellt eftersom Toyota i Sverige också fyller 50 år i år. Den här bilen är ett levande exempel på Toyotas höga kvalitet. Inför besikting och deltagande vid ”Pris Bertils Memorial behövde vi i stort sett bara byta några åldrade packningar för att kunna använda bilen igen. Det känns som att vår Crown skulle kunna köras i ytterligare 50 år, säger André Schmidt som är vd för Toyota Sweden.
Några fakta om Toyota Crown S40, 1964
·  4-dörrars sedan.
·  Fyrcylindrig 1,9 liters bensinmotor på 80 hästkrafter. Enkelförgasare.
·  Treväxlad manuell växellåda. Bakhjulsdriven.
·  Längd: 4,64 meter, bredd: 1,70 meter, höjd: 1,46 meter. Vikt: 1 250 kg.
·  Nypris 1964: 16 900 kr