Nyhet

Nattleveranser till Lidl-butiker med elhybridfordon

Nu testar Lidl Sverige nattleveranser med elhybridfordon till sina butiker i Stockholms city som en  del i ett pilotprojekt tillsammans med Stockholms stad. Projektet syftar till att öka framkomligheten  i Stockholmstrafiken samt att minska miljöpåverkan. Övriga aktörer är Svebol Logistics, Volvo Lastvagnar och KTH.

I projektet Off-peak som invigdes idag av Ulla Hamilton, trafikborgarråd Stockholm stad, ges en dispens från gällande nattförbud till åkeriet Svebol Logistics att leverera varor till Lidls city-buitker.  Idag är det förbjudet att mellan kl 22 och 06 köra med tung lastbil på stora delar av Stockholms vägnät. Detta bidrar till att fler fordon måste samsas om utrymmet i staden dagtid och under rusningstid.
– Vi är mycket stolta över att vara det första företaget som får chansen att leverera varor med elhybrid  på natten i Stockholms city. Det passar väl in i vår strävan att minska våra koldioxidutsläpp och det förbättrar servicen gentemot våra kunder att alla varor finns på plats på morgonen när butiken öppnar, säger Katarina Rosenqvist, CSR-ansvarig på Lidl Sverige.
Det förväntade resultatet av projektet är bland annat leverans av mer gods på kortare tid jämfört med dagtid, förbättrad arbetsmiljö för föraren och ett ökat fordonsutnyttjande. Projektet kommer kontinuerligt att utvärderas inom buller, arbetsmiljö och transporteffektivitet och ett första resultat kommer efter sommaren 2014.
– Fordonet som är specialbyggt för att vara så tyst som möjligt kommer att leverera matvaror sen kväll, natt och tidig morgon till våra butiker vid Vanadisplan, Sveavägen och Södra station, säger Mikael Hemmingsen, logistikchef på Lidl Sverige.
Lidl Sverige har under lång tid arbetat för att öka andelen transporter som går på förnyelsebart bränsle och idag är den andelen 20%. Det sker dels med metandieselfordon som använder både diesel och metangas och dels med fordon som körs på bränslet HVO (där huvudråvaran är slakteriavfall). Det minskar koldioxidutsläppen med upp till 75 % respektive 90% mot motsvarande konventionell lastbil.
Lidl

Foto: Lidl