Nyhet

Närmare 6 000 laddbara fordon på svenska vägar

Vid utgången av juli månad fanns det 5 814 laddbara fordon i Sverige. Under juli månad ökade beståndet med 374 fordon. Under perioden januari till juli innevarade år har beståndet ökat med 2 592 fordon, vilket motsvarar 80 procents ökning.

Juli månad var den femte månaden i rad med beståndsökningar nära, eller över, 400 fordon. Bland laddhybriderna ökade Mitsubishi Outlander mest, och för elbilarna ökade Nissan Leaf mest.

–  Det är glädjande att vi för femte månaden i rad har en rekordhög ökningstakt för de laddbara fordonen. Som jag understrukit flera gånger tidigare leder denna ökningstakt till att supermiljöbilspremien snart tar slut. Min gissning är att pengarna är slut lagom till valet. Utan besked från regeringen om ytterligare medel skapas onödig osäkerhet, säger Olle Johansson, VD Power Circle.

De vanligaste elbilarna i Sverige är Renault Kangoo (601 st) och Nissan Leaf (566 st). Bland laddhybriderna är Mitsubishi Outlander (1 441 st) och Toyota Prius (972 st) vanligast. De flesta laddbara fordonen ägs av juridiska personer (84 procent), vilket är en trend som håller i sig.

Power Circle publicerar varje månad utvalda delar av statistiken över beståndet av laddbara lätta fordon i Sverige. Statistiken sammanställs från en unik databas över Sveriges samtliga laddbara fordon (personbilar, lätta lastbilar och fyrhjuliga mc) och ger en mer heltäckande bild av elbilar och laddhybrider i Sverige än annan tillgänglig statistik. I databasen, som går att beställa i sin helhet, belyses bland annat olika laddstandarder, tekniska specifikationer specifika för elbilar och geografisk data för varje enskild bil, samt diverse prognoser. Informationen ger ett unikt beslutsunderlag då det kommer till uppbyggnad av lokal laddinfrastruktur, inköp av elfordon och marknadsöversikt

Power Circle