Produktnyheter

Salongsdebut för nya Mazda MX-5

Helt nya Mazda MX-5 får sin salongsdebut i Paris, då Mondial de l´Automobile öppnar för allmänheten lördagen den den 4 oktober. Den fjärde generationen av Mazdas sportbilsikon MX-5 hade nyligen världspremiär exakt samtidigt i både Japan, USA och Europa. I Europa på nyöppnade Mazda Space i Barcelona.

När det gäller designen så är den senaste versionen av världens mest sålda öppna sportbil genom tiderna, tillverkad i närmare 950 000 exemplar, utan tvekan den sportigaste hittills. Mazdas designtema ”KODO – Soul of Motion” har anpassats för MX-5 och uttrycker mycket väl bilens sportiga köregenskaper och dess smidighet på krokiga vägar. Kupén är traditionell men mer bekväm och har det senaste när det uppkopplingar genom MZD Connect. Nya MX-5 har också Mazdas i-Activsense, en uppsättning nya moderna säkerhetssystem.

Och tekniskt sett finns under motorhuven fram nya Skyactiv-G bensinmotorer. Skyactiv-Chassis har anpassats och nya MX-5 är mer än 100 kg lättare än den tidigare generationen. Tillsammans med en lägre tyngdpunkt och en kupé som flyttats något närmare mitten, gör detta att vägegenskaperna och körupplevelserna ökar ytterligare i linje med Mazdas motto Jinba Ittai, ett japanskt uttryck för när ryttaren och hans häst blir till en enda enhet.

Men trots alla förbättringar och förändringar har nya MX-5 samma charm, samma enkelhet och tillförlitlighet och samma överkomliga prisnivå som tidgare. Och givetvis fortfarande bakhjulsdrift och med det idealiska viktförhållandet 50/50 mellan fram- och bakvagn. Något som varit ett signum för Mazda MX-5 sedan den succéartade premiären för 25 år sedan.

Mazda