Nyhet

Laddbara fordon ökade med 146 %

Under december ökade antalet laddbara fordon i Sverige med 448 stycken. Under helåret 2014 ökade de laddbara fordonen med 146 procent motsvarande 4 706 fordon. Det totala beståndet uppgick i slutet av året till 7 928 fordon, fördelat på 4 850 laddhybrider, 2 106 eldrivna personbilar, 827 eldrivna lätta lastbilar samt 145 eldrivna fyrhjuliga mc.

På www.elbilsstatistik.se finns ytterligare information om det laddbara beståndet, inklusive grafer och andra visualiseringar av intressant statistik.

Under 2014 ökade antalet laddbara fordon i Sverige kraftigt till följd av utökat modellutbud, bättre laddinfrastruktur, ökad kunskap samt den supermiljöbilspremie som tillfälligt tog slut i augusti. För kommande år har 215 miljoner kronor anslagits, motsvarande 5 375 supermiljöbilar. Efter retroaktiv utbetalning till supermiljöbilar från 2014 återstår sannolikt medel till cirka 4 000 fordon under 2015.

– I elfte timmen har nu villkoren för de laddbara fordonen under 2015 klarnat. Jag är mycket positiv till förstärkningen av supermiljöbilspremien och det så nödvändiga investeringsstödet för laddinfrastruktur. Men i takt med att laddinfrastrukturen blir bättre tror jag att fler kommer att välja el som drivmedel, och jag skulle bli mycket förvånad om supermiljöbilspremien inte är slut framåt hösten, säger Olle Johansson, vd Power Circle.

Laddhybrider, främst Mitsubishi Outlander, fortsätter att dominera beståndsökningarna. Sammantaget är 61 procent av de laddbara fordonen i Sverige laddhybrider. Bland elbilarna noterades nytt rekord för Tesla Model S, som ökade med 64 fordon, och därmed var den elbil som ökade mest under december.

De vanligaste elbilarna i Sverige är Nissan Leaf (804 st) och Renault Kangoo (705 st). Bland laddhybriderna är Mitsubishi Outlander (2 306 st) och Volvo V60 (1 127 st) vanligast. De flesta laddbara fordonen ägs av juridiska personer (83 procent), vilket är en trend som håller i sig.

Power Circle publicerar varje månad utvalda delar av statistiken över beståndet av laddbara lätta fordon i Sverige. Statistiken sammanställs från en unik databas över Sveriges samtliga laddbara fordon (personbilar, lätta lastbilar och fyrhjuliga mc) och ger en mer heltäckande bild av elbilar och laddhybrider i Sverige än annan tillgänglig statistik. I databasen, som går att beställa i sin helhet, belyses bland annat olika laddstandarder, tekniska specifikationer specifika för elbilar och geografisk data för varje enskild bil, samt diverse prognoser. Informationen ger ett unikt beslutsunderlag då det kommer till uppbyggnad av lokal laddinfrastruktur, inköp av elfordon och marknadsöversikt.

Power Circle AB

Bilden: Sammanfattning av statistik från ELIS – Elbilen i Sverige.