Nyhet

Nu kan bilen både parkera och leta parkeringsplats

"Kovesen" har konkava tallrikar, en på varje sida i skotarens midja framför bakre boggin. (Foto: Sverker Johansson/Bitzer)

Bosch utvecklar just nu sensorer som i framtiden kommer att kunna identifiera och meddela föraren var det finns lediga parkeringsplatser. Genom att avläsa vägen och andra fordon i närheten kommer bilen att uppdatera en realtids-parkeringskarta samt uppdatera platsen online för att förenkla för andra förare.

Att hitta en ledig parkeringsplats i centrala områden och parkeringsgarage är ofta en nervpåfrestande och tidskrävandesyssla. Dock är den förhoppningsvis snart är ett minne blott då Bosch har utvecklat en teknik för att skapa realtidskartor över tillgängliga parkeringsplatser med hjälp av trådlösa sensorer som är installerade i trottoaren . Sensorerna känner igen om en parkeringsplats är upptagen eller inte , och delar vidare informationen via internet . I framtiden kommer även bilar som passerar tillgängliga parkeringsplatser att kunna rapportera de som är lediga till realtidskartan . De ultraljudssensorersom är installerade i många moderna bilar för att stödja dem med parkeringsassistans kommer dessutom att kunnaidentifiera luckor längs vägkanten . Eftersom många fordon är och kommer vara internetanslutna , så kan denna information även överföras via internet och visas på en realtidskarta . Med hjälp av den här typen av överföring i realtid till förarnas smartphones eller direkt till bilarna kan navigationsutrustning förkorta förarnas sökande efter parkeringsplatser markant.

” Med den här typen av lösningar visar Bosch hur sensorer och internetuppkoppling kan göra många människors vardagbetydligt enklare , även när det kommer till parkering. Vår lösning ger förarna mer bekvämlighet och besparar dem tid ”, säger Dr Dirk Hoheisel , ledamot i Bosch styrelse och ansvarig för fordonselektronik .

Den nya parkeringstekniken kommer att premiärvisas på konferensen Bosch ConnectedWorld i Berlin .