Artiklar

Ricksel´s är specialister på dieselmotorer

När Selma Matthiasdottir och Rickard Andersson startade egen bilverkstad satsade de allt på ett kort. Tre år efter att man slog upp portarna rullar det på riktigt bra.

– Vi är en allbilsverkstad som nischat oss mot dieselmotorer och fordonselektronik. Inom de områdena finns det hur mycket som helst att göra, säger Richard Andersson när han tar en kort paus i arbetet.

Ute på gården står det ett tiotal personbilar, en buss och några mindre lastbilar i väntan på att få komma in medan de båda liftarna är upptagna av en Mercedes och en VW Passat.

Det är strax före jul och som vanligt har det ramlat in extra mycket jobb. En stor del av kunderna är företagare som passar på att lämna in sina fordon när de själva ska vara lediga.

– Det är samma sak på sommaren, när alla tar semester har vi som mest att göra. För oss är det en stor konkurrensfördel att hålla öppet när andra verkstäder är stängda, säger Rickard Andersson som driver företaget tillsammans med sin fru Selma.

Hon tillbringar större delen av sin fritid med att sköta det administrativa arbetet.

– Jag jobbar 75 procent inom vården och sen blir det ungefär lika mycket här. Men vi trivs med att ha mycket att göra, dessutom är det spännande att vara med och bygga upp ett företag från grunden, säger hon.

Startade eget
Sedan länge hade de båda makarna haft planer på att starta något eget. Rickard var anställd som mekaniker på Bergkvarabuss och arbetade mycket mot externa kunder med reparation och service av dieselmotorer. När den 550 kvadratmeter stora verkstadslokalen bjöds ut till försäljning åkte de dit för att titta på den.

– Vi var väl mest allmänt nyfikna, men så fort vi fick se den bestämde vi oss. Här skulle vi öppna en egen verkstad, säger Rickard som tillsammans med Selma började den mödosamma vägen med att starta företag.

De fick god hjälp av Nyföretagarcentrum som kunde lotsa dem vidare i djungeln av ansökningar och tillstånd samt ett lån från Almi som hade mindre krav på säkerhet än ett banklån.

– Många säger att det är ett bra småföretagarklimat i Sverige, men det håller inte vi med om. Det är snarare väldigt svårt att komma igång med en verksamhet som denna. Men vi är envisa och när vi väl hade bestämt oss såg vi också till att det hela gick vägen. Fast pappersarbetet tog mycket längre tid än vi räknat med, säger Rickard som sa upp sig från sitt fasta jobb och omgående började renovera lokalen.

Det blev en ny entré, diamantslipade betonggolv och ny färg på väggar och tak.

Rivstart från början

Tack vare att han kunde ta med sig de externa kunderna från sitt förra jobb fick det egna företaget en rivstart och sedan dess har kunderna strömmat till.

– Det var ganska naturligt att nischa oss på dieselmotorer, det räcker med att titta på registreringsstatistiken. I stort sett alla personbilar som säljs i dag är dieselmodeller, vilket innebär att det kommer att finnas mycket att göra i framtiden.

Tillsammans med två andra Meca-anslutna verkstäder vann man nyligen en upphandling där man nu ansvarar för service och underhåll av 700 fordon inom Försvarsmakten.

– Det känns bra att ha en så pass stor kund som regelbundet anlitar oss. Det gör det mycket enklare att planera verksamheten. Timdebiteringen är densamma som för övriga kunder, däremot är marginalerna på reservdelarna något mindre, säger Selma som konstaterar att i dagsläget är sju av tio kunder företagare.

Främst handlar det om dieseldrivna personbilar, lastbilar och bussar men allt oftare kommer det även in olika entreprenadmaskiner som till exempel minigrävare och lastmaskiner.

– Vår ambition är att ta allt för att bygga upp vårt renommé, inget jobb är för litet eller för stort. En nöjd kund kommer tillbaka samtidigt som de rekommenderar oss till sina vänner och bekanta. Det är den bästa markandsföringen man kan få, säger Rickard.

Mycket felsökning
En stor del av arbetstiden handlar om felsökning och AC-reparationer, och det är något som de tror kommer att öka. I takt med att tillverkarna snålar in på komponenternas kvalitet kommer även problemen allt tidigare. När det gäller AC-problemen börjar de bli vanliga på bilar som är så pass nya som från 2009.

Ett annat område som de märker en ökad efterfrågan på är hjulinställningar och därför har man köpt in utrustning för att kunna tillmötesgå kundernas önskemål.

– På sikt hoppas vi kunna öppna en egen plåt- och lackeringsverkstad, antingen här i lokalerna eller genom att bygga till.

I dag har man en fast anställd samt en pensionär som kan rycka in vid tillfälliga arbetstoppar. Men på sikt hoppas man kunna utöka personalstyrkan för att kunna ta sig an fler jobb.

– Det enda problemet är att hitta riktigt duktiga mekaniker som är ambitiösa och självgående, säger Rickard.

Fakta:

Namn: Rickard Andersson
Ålder: 38
Familj: Fru och fyra barn
Intressen: Amerikanska klassiker
Bor: Jämjö

Namn: Selma Matthiasdottir
Ålder: 37
Familj: Man och fyra barn
Intressen: Trädgårdsarbete
Bor: Jämjö

Företag: Ricksel´s Autodiesel AB
Anställda: 2
Omsättning: 1,9 miljoner kronor
Säte: Jämjö

Text och foto: Peter Fredriksson