Nya hjullastare

 Nya hjullastare

Terex lanserar “Generation 2015”, tre nya modeller kompakta hjullastare med nya motorer och styr- och manöversystemet “Terex Smart Control”. De är TL80, TL100 och svänglastaren TL70S.
Hjullastarna är utrustade med dieselmotorer som uppfyller gränsvärdena i EU-avgasstandard IIIb (motsvarar amerikansk standard EPA Tier 4 final). I samma utvecklingssteg har alla hjullastare utrustats med styr- och manövreringssystemt Terex Smart Control.
– Det stora antalet små och stora förbättringar med nya motorer, förbättrad hantering och den nya designen innebär summa summarum att våra kunder får ett verkligt mervärde, som de kan dra nytta av på byggarbetsplatsen: mer effekt, mer användarkomfort och därmed i slutändan en ökad effektivitet och produktivitet, berättar Peter Hirschel, verkställande direktör hos Terex Compact Germany GmbH.

Motorer med mindre utsläpp
De nya motorerna utmärker sig med sänkt bränsleförbrukning och mindre utsläpp av skadliga ämnen, utan att prestanda har behövt stryka på foten. Alla tre hjullastare är utrustade med en vattenkyld 4-cylindrig turbodieselmotor med laddluftkylning och kyld avgasåterföring. Den använder sig konsekvent av principen ”Downsizing” – mer effekt trots reducerad slagvolym.
Den nya 2,9 liters motorn utvecklar vid 2200 varv/min en effekt på 45 kW (61 hk) i TL70S och i TL80 resp. 55,4 kW (75 hk) i TL100. Motorn arbetar med en elektroniskt styrd Common Rail-högtrycksinsprutning och skapar ett maximalt vridmoment på 240 Nm vid 1600 varv/min i TL70S och TL80 och upp till 300 Nm i TL100. Därmed uppnås högre vridmoment och en bättre verkansgrad hos drivningskomponenterna, jämfört med de tidigare modellerna.
Motorerna klarar sig utan dieselpartikelfilter. Det minskar underhållskostnaderna. Vid behov kan dock filter monteras i efterhand. I jämförelse med sina föregångare har hjullastarmotorerna fått ny “förpackning”. Den nya motorhuven har tjugo procent större ventilationsöppningar för att förbättra kylningen av motorrummet.

Terex Smart Control
Den andra grundläggande förändringen, som utmärker hjullastarna i ”Generation 2015” är den helt nyutvecklade styr- och manöverenheten. Systemet kallat ”Terex Smart Control (TSC)” omfattar en ny styrelektronik i kombination med en ny design av instrument och joystick.
– I första hand fokuserade vi på förarens krav, det vill säga att optimera arbetsmiljön. Vi ville förbättra hanterbarheten, liksom även prestanda och ergonomi. Det är inte föraren som skall anpassa sig till hjullastaren utan tvärtom, förklarar Karl Kleinhenz, konstruktions- och utvecklingschef för Terex hjullastare.
– Föraren kan enkelt justera maskinens prestanda direkt via programvaran på skärmen, till exempel vid inställning av hydraulstyrningen för tilläggsstyrkretsarna, berättar Karl Kleinhenz. Om föraren har ställt in optimal konfiguration för användningen sparas tid och föraren kan koncentrera sig på sin egentliga uppgift, fortsätter han.
Den förbättrade komforten innebär också att föraren bllir mer effektiv. Med programvaran kan viktiga funktioner ställs in efter individuella önskemål, exempelvis lastsvängningsdämpningen (ett tillval). Menystyrningen för alla funktioner har ett snyggt gränssnitt som ser ut som det på en smartphone. Därmed krävs ingen lång inlärningstid.

Nyutformade manöverelement
Manöverelementen, som joystick och brytare har också nyutformats. Därigenom har ergonomi och bekvämlighet förbättrats. Ytterligare manöverfunktioner har integrerats i joysticken. De kan nu väljas direkt utan omvägar, som till exempel den tredje elektroproportionala styrkretsen för styrningen av maskinen. Nyheterna ger en tydlig förbättring av hantering och användarkomfort. Den nya knappsatsen innehåller de viktigaste lastarfunktionerna. De extra stora knapparna kan enkelt hanteras även med arbetshandskar. I slutändan leder nyheterna till mer exakta, snabbare och smidigare arbetsrörelser och därmed till ökad produktivitet.

Fyra oberoende tilläggsstyrkretsar
Den hydrauliska anläggningen ger exakt och snabb drift samtidigt som den är jämn och utan ryck. I alla tre hjullastarna kan föraren manövrera påbyggandsverktygen via upp till fyra inbördes oberoende tilläggshydraulstyrkretsar. Till dem räknas till exempel ett brett sortiment med skovlar eller gafflar och en rad specialverktyg. Dessa kan bekvämt skiftas från hytten med ett tvåhandsstyrt snabbväxlingssystem.

Service och underhåll har förenklats
En fördel när det gäller service och underhåll ger den förenklade åtkomsten till elsystemet. Alla reläer och säkringar kan nås från hytten och serviceluckan kan öppnas utan verktyg.
De kompakta hjullastarna från Terex i “Generation 2015” ger kunden hög effekt och precis styrning. Det gör dem till ekonomiska byggmaskiner, som även kan användas på komplicerade byggarbetsplatser.

www.terex.com

Läs också

Nya Hitachi ZW330-6

Nya Hitachi ZW330-6

Hitachi har lanserat den senaste modellen av Hitachis 30 tons hjullastare ZW330-6, som nu är beställningsbar även till...

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar