Nytt asfaltverk i Läggesta

Nytt asfaltverk i Läggesta

Resande på E20, mellan Södertälje och Eskilstuna, kanske har lagt märke till att det vid Läggesta, strax utanför Mariefred håller på att resas en fabrik. Det är Svevia som monterar upp ett nytt asfaltverk. Asfaltverket är placerat på en yta som Svevia har fått uppdrag av Lundbergsföretagen AB att planspränga inför ett planerat industriområde.

– Vi kommer att under ungefär tio års tid att spränga fram en yta här för en framtida exploatering. Stenmaterialet som vi spränger fram här har fin kvalité och passar utmärkt att tillverka asfalt av, säger Joachim Jansson, platschef Läggesta.

Asfaltverket som är av märket Benninghoven kan tillverka 320 ton asfalt i timmen, vilket kapacitetsmässigt motsvarar ungefär 3,5 km asfalterad motorväg per dag.

– Läggesta-verket kompletterar vårt asfaltverk på Arlanda norr om Stockholm och gör att vi kan minska miljöbelastande transporter genom Stockholm och undvika rusningstrafiken på till exempel Essingeleden. Anläggningen som är toppmodern drivs till största del med gasol vilket också minskar koldioxidutsläppen vid tillverkningen.

Marknaden i området är expansiv.

– Vi behöver den här kapaciteten för att kunna försörja vår marknad i södra Stockholm med en omnejd på ungefär 7 mil.

Produktionsstart av verket är planerad till 1 juni.

Svevia

Foto: Patrick Trägårdh/Svevia

Läs också

Micke håller vägen ren

Micke håller vägen ren

Vägolyckor, stressade bilförare och tidiga morgnar. Det är vardagen för vägarbetarna i Jakobsberg. För Micke Bergman var yrkesvalet en självklarhet....

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar