Världens lyxigaste Mercedes

Världens lyxigaste Mercedes

Mercedes-Maybach är Daimler-koncernens nya varumärke för det tyska företagets allra lyxigaste bilar och allra först ut är Mercedes-Maybach S 600. Med en 20 cm längre hjulbas än den långa versionen av S-Klass erbjuder bilen oslagbara utrymmen för statschefer och andra som vill färdas ståndsmässigt i högsta komfort. Bilens totala längd är 5,45 meter och den kan stoltsera med de lägsta ljudnivåer som uppmätts i en serietillverkad bil.

I en bil av den här kalibern är baksätet huvudsaken så också i S600. De båda fåtöljerna kan lutas i ner till 43,5 grader och de har både fotstöd och massage.
Mellan stolarna finns en mittkonsol med en tempererad ”mugghållare” som kan hålla dryck antingen kall eller varm – beroende på om det är champagne eller kaffe som ska avnjutas. Här finns även två läderklädda bord som kan ställas in på oräkneliga sätt. Baksätet har utrustats med en helt egen klimatanläggning som kan ställas in individuellt för de båda passagerarna.

FÖR ATT KROCKSÄKERHETEN även i fullt tillbakalutat läge ska vara den bästa tänkbara har baksätet försetts med särskilda airbags både i själva sitsen (för att förhindra att passagerna glider under bältet) och i säkerhetsbältet. Taket som är av glas är inte bara öppningsbart: för att åstadkomma en perfekt balans mellan ljus, utsikt och avskildhet kan det fås med en funktion som gör att man med en knapp kan göra glaset mörkt eller helt klart.
För att samtal med föraren ska kunna ske utan svårigheter finns röstförstärkning med inbyggda mikrofoner inbyggd i ljudanläggningen.

Kraften i Mercedes-Maybach S 600 kommer från en V12:a på sex liter och 530 hästkrafter. Vridmomentet är 830 Nm och 0-100 går på sportbilssnabba fem
sekunder. Bränsleförbrukningen håller sig ändå vid blandad körning på 1,17 liter per mil. Mercedes-Ma bach S 500 med V8 på 4,6 liter och 455 hästkrafter
kommer också, med samma prestanda men med en förbrukning på 0,89 l/milen. I detta utförande är den utrustad med helt nya 9G-Tronic – världens första nioväxlade automatlåda. 4MATIC fyrhjulsdrift finns som tillval.

BLAND DE MÅNGA säkerhetssystemen finns bland annat Pre-Safe broms med fotgängardetektor, radiostyrd farthållare Distronic Plus, bromsassistent Bas Plus med kännare för korsande trafik, kurshållningsassistent och ”mörkerseendet” Night View Assist Plus.
Text: Catharina Olsson-Lindh, foto: Mercedes.

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
Hat trick för Scania R 450

Hat trick för Scania R 450

Scania R 450 står för tredje året i rad som vinnare av Green Truck Award med utnämningen mest bränslesnåla...

Fler artiklar