Nyhet

Autobroms blir svensk standard

I samband med modellårsskiftet 2016 inför Skoda Sverige autobroms som svensk standard på alla modeller där det är tekniskt möjligt. Det innefattar modellerna Citigo, Fabia, Rapid, Octavia och nya Superb.
– Vi tycker att autobroms är en viktig säkerhetsutrustning, inte bara för våra nybilskunder idag utan för alla framtida kunder och deras medtrafikanter i många år framöver, säger Stefan Nygren, chef för marknad och produkt på Skoda Sverige.

Sedan 2010 har Skoda genomgått den största modelloffensiven i företagets 120 år långa historia. Samtliga modeller har genomgått ett genrationsskifte eller uppdaterats. Dessutom har Skoda lanserat flertalet nya modeller i nya segment. I produktutvecklingen av dessa modeller finns teknik som möjliggör att bilen kan bromsa av sig självt vid risk för kollision. En funktion som varit standard i Sverige på flertalet modeller hittills men som i maj i år (i och med modellårsskiftet) blir kompromisslös standard för de modeller som erbjuder tekniken.
– Vi tycker att autobroms är ett så pass viktigt val att vi tar beslutat att välja den utrustningen åt våra kunder, säger Nygren som utöver autobroms som standard också kan presentera nya motorprogram på samtliga modeller enligt miljöklass Euro 6. Det innebär ökad effekt på vissa alternativ och en sänkning av förbrukning och utsläpp.

Nygren betonar att införandet av Autobroms som svensk standard inte kommer innebära en kostnad för kunderna.
– Systemet där autobroms ingår kallar vi för ”Front Assist” och det kostar 3 000 kr. Den kostnaden tar vi. Som ofta sker dock en viss prisjustering i samband med ett modellårsskifte, vilket vi motiverar med bland annat uppdaterat motorprogram och viss effektökning.

Vecka 25 öppnar försäljningen av nya Skoda Superb. En bil som lanseras som både Combi och Combicoupé vecka 40. Priser och utrustning offentliggörs i samband med att säljsystemet öppnar. Klart är dock att det sitter autobroms som standard på alla nya Superb som säljs i Sverige. En regel som också gäller för Citigo, Fabia, Rapid och Octavia.

www.skoda.se

Illustration: Skoda Sverige