Produktnyheter

Snabb autobromsning med videokamera

Bosch har tagit fram marknadens hittills minsta videokamera avsedd för fordon. Med en enkelsensorlösning för assistanssystem skapas nya möjligheter för snabb autobromsning av bilar. Den nya kameralösningen kommer bli standard i Land Rover Discovery Sport. Bosch videokamera möter även ASIL Bs säkerhetsstandard enligt ISO 26262.

Autobromssystem är ett av de mest effektiva hjälpsystem som kan användas i en bil. Enbart i Tyskland, skulle upp till 72 procent av alla personskador som uppstår av påkörningar bakifrån, kunna undvikas om alla fordon vore utrustade med autobromssystem. Nu har Bosch utvecklat en ny videokamera som gör att ett autobromssystem som endast bygger på kameradata kan användas. Normalt skulle det krävas en radarsensor eller en kombination av radar- och videosensorer men den nya tekniken gör att endast videokameran behövs.

”Bosch videokamera har en singelsensorlösning som gör olika assistansfunktioner prisvärda till många olika typer av fordon”, säger Dr Dirk Hoheisel, som sitter i Bosch styrelse.

Land Rover erbjuder videokameran tillsammans med Bosch autobromssystem som standard i sin nya modell Discovery Sport. Detta system har utvecklats i ett nära samarbete mellan Bosch och Land Rover. När kameran registrerar ett annan framförvarande fordon i körfältet som ett hinder, förbereder sig autobromssystemet för att ingripa. Om föraren inte reagerar kommer systemet påbörja maximal inbromsning. Förutom autobromssystem har nya Land Rover Discovery Sport andra funktioner för förarstöd som också baseras på Bosch videokamera. En sådan funktion är igenkänning av vägskyltar, som håller föraren informerad om de aktuella hastighetsgränserna. En annan populär funktion är ett varningssystem som gör att ratten börjar vibrera om det märker att föraren oavsiktligt håller på att glida ut ur körfältet.

www.bosch.se

Bild: Bosch