ANNONS

Mängder med nyheter, 404 utställare och 22.185 besökare. Årets siffror ser lysande ut för MaskinExpo och för den som ville hinna ta del av hela det digra utbudet, krävdes både tempo och uthållighet.

Ovanligt många nyheter presenterades på årets mässa, hela 133 stycken, och vi kan bara nämna några.
En av de stora publikdragarna var utan tvekan Abelcos monter där deras nya maskinstyrsystem ”One Dig” presenterades och demonstrerades av entreprenören Mikael Andersson och innovatören Phil Paul från USA. One Dig handlar om intelligent maskinkontroll som styr skopan och faktiskt gräver.
Med hjälp av sensorteknologi mäts skopans hastighet, vinkel och rörelse samtidigt i alla riktningar och skopan styrs till den punkt som angivits.
– Systemet utnyttjar rakt igenom militär teknologi och spar tid, bränsle och även chaufförens energi, berättade Mikael Andersson.
– Man kan alltid överstyra och lyfta men aldrig gräva djupare än som angivits, förklarade Mikael Andersson vidare och förtydligade att det är ett hjälpmedel, och inte en robot; du kör och systemet korrigerar.
– Maskinisterna vill gräva själva, men ha kontroll och göra rätt, menade han.
Systemet säljs idag i USA tillsammans med Caterpillar och Timber och lanseras nu i Norden.
– Att man inte kan gräva djupare än som angivits spar tid. Orörd jord är ju redan packad och stabil. Gräver du för djupt och rör om måste du packa jorden igen.
Sverigepremiär
En uppmärksammad Sverigepremiär var det för den tjeckiska terränglastbilen Tatra. Lastbilen klarar enligt generalagenten, Cordestam Maskin AB, många av dumperjobben genom sina terrängegenskaper.
Huddig visade för första gången upp sin konceptmaskin med ”Tigon Technology” för allmänheten och den var också en av de mest uppmärksammade nyheterna på mässan. Teknologin som kombinerar diesel- och eldrift, genererar och regenererar energi och gör det möjligt att få ut upp till 30 % högre effekt än vad dieselmotorn faktiskt producerar.
– Det är en full hybrid, där allt går att köra helt på el, såväl transmission som hydraulik, berättade Daniel Åkerström, utvecklingsansvarig för Tigon Technology på Huddig.
– Det jag ser som de stora fördelarna är högre produktivitet, mer framkomlighet och mindre miljöbelastning, sade Huddigs vd, Lars Lindahl.
På frågan om detta är framtiden svarade Lars Lindahl:
– Det är definitivt framtiden, men däremot innebär det ju inte att allt annat är historia.
Ska utvärderas
Härnäst följer nu en utvärderingsperiod vad gäller teknik och marknad. Målet är att inom en par år ha underlag för att producera en förserie för ytterligare fälttester hos kunder.
De nya testområdena, ATV- och lastbilsbanorna samt området för grävdemo var andra nyheter som verkade falla i god jord, att döma av trycket från alla som ville provköra.
Och som vanligt vittnade många, både besökare och utställare om hur viktig mässan är som mötesplats för branschen.
Mässans marknadschef, Carina Tegelberg, är nöjd;
– Vi arrangerar MaskinExpo sedan 1983 och är Nordens största entreprenadmässa. I år hade vi både bra siffror och nöjda utställare, och att mässan gått bra, det visste vi tidigt. Som arrangör utvecklar man ”ett sjätte sinne” och årets mässa gav en bra känsla i kroppen, långt innan siffror och kommentarer börjat komma in.