Vinterdäck på sommaren

Vinterdäck på sommaren

Fem procent av de svenskarna kör fortfarande med vinterdäck. Det visar Michelins årliga SIFO-undersökning kring svenskarnas däckval.

Andelen svenska bilister som fortfarande i juni månad inte har bytt till sina sommardäck är 5 procent. Till denna siffra tillkommer 3 procent som är osäkra på om de har bytt däck vilket resulterar i att endast 92 procent av bilisterna vet att man skiftat från vinter- till sommardäck första veckan i juni.

Siffran har varit förhållandevis konstant sedan Michelin började med SIFO undersökningen år 2010. I åldersgruppen 65+ är det hela åtta procent som fortfarande inte bytt till sommardäcken.

48 procent tycker att Sverige ska ha en ”sommardäckslag” för att öka användningen av sommardäck på sommaren, på samma sätt som vi har en ”vinterdäckslag”. Denna siffra är betydligt högre i den yngre målgruppen 15-29 år där 64 procent ställer sig positiva till detta.

I slutet av mars 2015 presenterade VTI (Statens Väg- och Transportforskningsinstitut) resultatet från den test man på uppdrag av däckbranschen gjort för att utröna eventuella trafiksäkerhetsrisker vid användning av vinterdäck sommartid. I testen har man genomfört tester av väggrepp på barmark med odubbade nordiska vinterdäck respektive sommardäck.

– Skillnaden mellan sommardäck och vinterdäck kan handla om liv och död. Enligt VTI’s undersökning är bromssträckan för nordiska vinterdäck jämfört med sommardäck 15-20 procent längre på torrt respektive vått underlag vid sommartemperaturer, säger Marcus Karlsson, miljö- och trafiksäkerhetsansvarig på Michelin i Norden.

Enligt undersökningen är det ingen som kör på sommardäck på vintern.

Om undersökningen
Sifo-undersökningen som Michelin låtit göra första veckan i juni 2015 för sjätte året i rad visar att fem procent av svenska bilisterna har vinterdäcken kvar på bilen. Frågan som ställdes löd: ”Har du bytt till sommardäck?” Totalt intervjuades 1000 personer.

Michelin

Bild: Michelin.

<

Läs också

Aktuellt

Ny guide ökar återvinningen

Ny guide ökar återvinningen

Ett beslutsstöd för miljöriskbedömning vid återvinning av bergmaterial i anläggningsprojekt, ska öka återvinningen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
2019 ett rekordår för Scania

2019 ett rekordår för Scania

På marknaden för tunga lastbilar över 16 ton blev Scania Sverige marknadsledande med 44,2 procent av nyregistreringarna.

Fler artiklar