Scania adderar HVO

Scania adderar HVO

I enlighet med filosofin om att alla alternativa bränslen behövs, introducerar Scania nu möjligheten att köra Euro 5- och utvalda Euro 6-lastbilar och bussar på HVO, Hydrogenerated Vegetable Oil.

HVO är kemiskt sett närmast identiskt med fossil diesel. Vid användning i dieselmotorer ger det en CO2-reduktion på 85 procent till en något högre bränslekostnad men utan krav på kortare serviceintervaller.

– Scania har redan, tveklöst, fordonsbranschens bredaste erbjudande inom alternativa bränslen, säger Johan Améen, ansvarig för alternativa bränslen på Scania-Bilar Sverige. Genom att även addera  HVO stärker vi den positionen ytter­ligare. Tekniskt är HVO ett mycket attraktivt bränsle, utmaningen idag är tillgången i distri­butionsledet.

I ett första skede godkänner Scania användningen av HVO-bränsle i Euro 5-klassade lastbilar och bussar, för alla slags driftstyper och applikationer. För Euro 6 genomförs först ett fältprov tillsammans med ett antal utvalda, större svenska kunder som exempelvis Renova, Kaj Inrikes och Götene Kyltransporter.

– Målet är att ha ett hundratal Euro 6-fordon i drift i början av hösten, det blir då en mix av såväl befintliga som nylevererade fordon, säger Johan Améen. Det finns ett starkt intresse bland ett antal stora kunder med ambitionen att reducera sina koldi­oxidutsläpp att vara med och utvärdera detta i ett fullskaligt fältprov. Vi hoppas kunna se de första resultaten samtidigt som bränslet, om allt löper som planerat, får en officiell standard framåt årsskiftet.
www.scania.com

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
DAF utökar sortimentet

DAF utökar sortimentet

De nya produkterna är ett led i arbetet med att utöka sortimentet av anläggningsfordon anpassade för den nordiska marknaden.

Vägtrafiken i mars

Vägtrafiken i mars

Under mars 2019 omkom 10 personer och 1 244 personer skadades i vägtrafiken.

Volvokoncernen miljardinvesterar

Volvokoncernen miljardinvesterar

Volvokoncernen satsar stort i Skövdefabriken. Ökad flexibilitet samt en en mer hållbar tillverkningsteknik är syftet med investeringarna.

Årets däcktillverkare 2019

Årets däcktillverkare 2019

Michelin har tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen Årets däcktillverkare, ”Tire Manufacturer of the Year”.

Fler artiklar