Produktnyheter

Avjämningsbalk för grävmaskiner

Att planera markytor med tiltrotator ger en överlägsen effektivitet då tilt och roterings-funktionen innebär att grävmaskinen inte behöver stå i samma plan som ytan som ska planeras och det är möjligt att från en och samma position komma åt ytor som tidigare bara var möjlig genom att flytta på grävmaskinen.

Nu lanserar engcon avjämningsbalken GRB (Grading Beam), en helt ny produkt i sortimentet som innebär att planeringsarbetet effektiviseras ytterligare.

– Vi har sedan en tid märkt av ett ökat intresse av denna typ av produkt och kände att det nu var dags att ta steget säger Pontus Jonasson, konstruktör på Engcon Group.

Pontus Jonasson berättar att engcons avjämningsbalk kommer tillverkas i tre storlekar, 2000, 2500 & 3000 mm och är konstruerad för att tillsammans med tiltrotator ge ett effektivt och perfekt planeringsresultat.

– Det är idag mer eller mindre helt otänkbart att planera utan tiltrotator och tillsammans med vår nya avjämningsbalk, kommer planeringsarbetet effektiviseras ytterligare då en större yta kan avverkas samt att behovet av maskinförflyttningar minskar ytterligare säger Pontus Jonasson.

Engcons avjämningsbalk är byggd som en kraftig stålkonstruktion med stålbalkar som först avjämnar själva materialet som ska planeras och i bakre delen av avjämningsbalken sitter en lagrad och justerbar rulle som kompakterar den avjämnade ytan. Underdelen på avjämningsbalken är förstärkt med slitstål samt på själva schaktbalken sitter det skärstål, något som förlänger livslängden betydligt i jämförelse med enklare konstruktioner.

En annan stor fördel med Engcons nya avjämningsbalk är att grinden/infästningen är bultad enligt samma bultmönster som många andra redskap från Engcon och det ger en stor valfrihet med att snabbt kunna byta från en grind till en annan. Dessutom kommer det finnas 500 mm förlängningssatser till sidobalkarna. Lagerhållningen ute hos återförsäljarna förenklas med detta, då det inte krävs flera varianter utan det räcker med att byta infästning och/eller förlänga sidobalkarna om så krävs.

Engcons avjämningsbalk premiärvisades på den engelska mässan Plantworx och serieleverans beräknas ske under hösten 2015.

www.engcon.com