ANNONS

Att söka efter p-plats kan tära på såväl nerverna som på ekonomin och miljön. Som lösning på problemet har Bosch utvecklat en ny teknik i form av en sensor som känner av och meddelar hur många parkeringsplatser det finns lediga och var. Tekniken kan användas av både privata bilförare och professionella parkeringssamordnare.

Så fungerar Bosch p-platshittare
Sensorn Bosch har tagit fram kan installeras i parkeringshus eller på gator, antingen på eller inuti asfalten. Den fungerar trådlöst och drivs av batterier, vilket gör att ingen kostsam och omständlig kabeldragning behövs. Varje batteri har en livslängd på sju år. Ett robust platshölje gör att sensorn klarar alla väderförhållanden och belastning från exempelvis lastbilar eller snöplogar.

Sensorn kontrollerar regelbundet om en parkeringsplats finns ledig. Med hjälp av en förmedlingsnod, som liknar en internet-router, förmedlar Bosch-sensorn den krypterade informationen till en server där en realtidskarta med alla lediga och upptagna parkeringsplatser skapas. Kartan kan nås via en app eller online. Det finns även metainformation om varje parkeringsplats, till exempel vad det kostar att parkera där, om det är en plats reserverad för personer med funktionsnedsättningar och ifall det finns laddningsmöjlighet för elbilar. Via appen går det också att bekvämt betala för sin parkeringstid.

Bosch