Nyhet

Ny vd för Volkswagenkoncernen

Matthias Müller (62) har utsetts till ny koncernchef för Volkswagen AG med omedelbar effekt. Detta beslutades av Volkswagen AG:s styrelse den 25 september. Müller är för närvarande vd för Porsche AG i Stuttgart. Han kommer att behålla den funktionen till en efterträdare är utsedd.

Volkswagen AG:s interimsordförande Berthold Huber understryker:

–            Matthias Müller är en person med stor stragegisk och social kompetens samt entreprenörsanda. Han känner koncernen och våra märken väl och kan omedelbart ta sig an sin nya uppgift med full energi. Vi värderar högt hans kritiska och konstruktiva framtoning.

Bernd Osterloh, som är ordförande för Volkswagens fackliga organisation, kommenterar:

–            När det handlar om att utse ledarskap har Volkswagen-koncernen inget behov av att ta förhastade beslut. Vi känner och värderar Matthias Müller för hans målmedvetenhet och beslutsamhet. Han arbetar inte ensam utan är en lagspelare. Det är vad Volkswagen behöver nu.

Matthias Müller säger:

–            Min allra viktigaste uppgift är att återvinna förtroendet för Volkswagen-koncernen – genom att vända på alla stenar och göra det med maximal transparens, och att dra rätt slutsatser utifrån den nuvarande situationen. Under mitt ledarskap kommer Volkswagen göra allt vi kan för att utveckla och implementera de mest stringenta compliance-reglerna i vår bransch. Om vi lyckas med det kommer Volkswagen-koncernen med sin innovativa styrka, sina starka märken och framförallt sitt kompetenta och högt motiverade team att ha en ännu starkare möjlighet att klara sig ur den här krisen snabbare.

Matthias Müller föddes i Chemnitz (Sachsen) den 9 juni 1953. Han avslutade sina högskolestudier i Ingolstadt och därefter följde en lärlingstid inom verktygsavdelningen hos Audi AG. Efter det studerade han datavetenskap på Münchens Universitet. Efter att ha fått sin masterexamen i datavetenskap, fortsatte Müller sin karriär inom Audi AG i Ingolstadt 1978, genom att bli chef för Systemanalys 1984 och chef för Project Management för Audi A3 1993. Han fick ansvaret för Product Management hos Audi AG, SEAT och Lamborghini 1995.

Müller flyttade till Wolfsburg och blev chef för Product Management inom Volkswagen-koncernen och märket Volkswagen 2007 och blev också General Representative för Volkswagen-koncernen. Han har varit VD för Dr. Ing. h.c.F Porsche AG och medlem i ledningsgruppen för Porsche Automobil Holding SE sedan 2010. I sin funktion som VD blev Müller utsedd till medlem i ledningsgruppen för Volkswagen AG den 1 mars 2015.

Matthias Müllers nuvarande kontrakt som medlem av ledningsgruppen hos Volkswagen AG kommer att fortsätta i hans nya roll som vd. Det kontraktet gäller till februari 2020.

Matthias Müller efterträder Martin Winterkorn som valde att lämna sin post i onsdags.

Volkswagen Group Sverige