Flerfaldig testvinnare

Flerfaldig testvinnare

Dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R2 vann testet för dubbfria vinterdäck i senaste numret av Vi Bilägare (14/2015) och Auto, Motor & sport (22/2015). Nyligen vann däcket även vinterdäcktestet i Aftonbladet (7.10.2015) i klassen dubbfria vinterdäck. Även dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 har vunnit testen i Auto, Motor & Sport (22/2015), Aftonbladet (7.10.2015) och Vi Bilägare (13/2015).

Enligt Vi Bilägare har Nokian Hakkapeliitta R2 konsekventa och utmärkta köregenskaper både på is och snö.

”Det känns direkt på den snöiga testslingan att däcket håller högsta klass”, skriver tidningen i sin sammanfattning. Även köregenskaperna på vått underlag får beröm och bromssträckan på torrt underlag är kortaste av alla testade däcken. Nokian Hakkapeliitta R2 får högsta poäng i nio av totalt tolv deltester och däcket får totalt 96 poäng av 100 möjliga. Näst bästa däcket fick 88 poäng.

Däcket har även testets lägsta rullmotstånd, vilket sparar bränsle. Skillnaden i bränsleförbrukningen till testets sämsta däck i premiumklass var 0,51 liter/100 km. Till exempel vid körning på 5 000 mil blir besparingen 250 liter, cirka 3 700 kronor. Vi Bilägare testade sju dubbfria vinterdäck i dimensionen 205/55 R16.

Auto, Motor & Sport skriver i sin sammanfattning att Nokian Hakkapeliitta 8 är ett däck som erbjuder goda marginaler vid körning på snöiga vägar. ”Man får tydliga signaler när greppet håller på att försvinna. Bra sidogrepp ger en säker körning. På is har däcket en exakt precision.”

Om dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R2 skriver Auto, Motor & Sport att däcket är otroligt välbalanserat och lättstyrt på snö. ”På is har däcket en överlägsen sidostabilitet och bra precision”, sammanfattar tidningen som testade sex dubbfria vinterdäck och sex dubbdäck i dimensionen 225/45 R17.

− Hittills i höst har Nokian Hakkapeliitta vinterdäck vunnit sex vinterdäcktester i svenska biltidningar. Det är förstås jätteroligt och visar att Hakkapeliitta vinterdäck för nordiska förhållanden levererar det vi lovar, bästa möjliga vintergrepp i alla väglag, komfort, låg vägslitage, slitstyrka och lägsta bränsleförbrukning av alla vinterdäck på marknaden, kommenterar Jon Persson , produktchef på Nokian Däck AB, testframgångarna.

Både Nokian Hakkapeliitta R2 och dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 har hittills dessutom vunnit alla de viktigaste vinterdäcktesterna i Finland, Norge och Ryssland, totalt 19 testvinster.

www.nokiantyres.com

Läs också

Aktuellt

Ny guide ökar återvinningen

Ny guide ökar återvinningen

Ett beslutsstöd för miljöriskbedömning vid återvinning av bergmaterial i anläggningsprojekt, ska öka återvinningen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
2019 ett rekordår för Scania

2019 ett rekordår för Scania

På marknaden för tunga lastbilar över 16 ton blev Scania Sverige marknadsledande med 44,2 procent av nyregistreringarna.

Fler artiklar