Nyhet

Michelin förvärvar testanläggning i Finland

Michelins tekniska centrum i Europa offentliggör nu förvärvet av Ivalo Arctic ice testing Centre vid ”Fox Farm” i Ivalo (Finland). I och med förvärvet förstärker Michelin sin testverksamhet och homologeringen av vinterdäck för personbilar, lätta lastbilar och tunga fordon.

Som en av pionjärerna på 80-talet har Michelin i över 20 år med ensamrätt använt den här anläggningen för regelbundna tester och för homologering av vinterdäck. Genom att ta över ägarskapet av anläggningen garanterar Michelin att man har kontroll över sin egen testutrustning och kan förstärka sina resurser för vintertestverksamheten som sträcker sig från bergspass i Alperna till det finska slättlandet, tillsammans med all testverksamhet som sker inomhus.

Ivalos extrema klimatförhållanden och en snökvalitet som har en annan konsistens än snön i Alperna, är en garant för optimala testförhållanden. Det är för övrigt delvis på anläggningen i Ivalo man testat däck certifierade med logon 3 PMSF (3 Peaks Mountain Snow Flake, tre bergstoppar och snöflingor) som i Europa indikerar däck med egenskaper för vinterbruk.

2016 firar Michelin 70 års närvaro i Finland.

Michelin nyckeltal: däcktester under vinterförhållanden 
– Under 2014 testade Michelin 2.000 vinterdäck på banorna i Ivalo, inklusive 400 lastbilsdäck och 1.600 däck för personbilar och lätta transportbilar
– 1/3 av däcken är från Michelin X Ice-serien, speciellt utvecklade för extremt kalla platser som de nordiska länderna och Ryssland
– 2/3 av däcken är från Michelin Alpin-serien avsedda för övriga Europa
270.000 km har körts på snö och is under vinterförhållanden i områden norr om polcirkeln sedan de första vintertesterna inleddes 1988, det vill säga i genomsnitt 10.000 km varje år, plus ytterligare 2.000 km tester som körts i alpina förhållanden i södra Europa varje år.

4 andra länder där Michelin genomför däckstester under vinterförhållanden:
– Frankrike
– USA
– Japan
– Sverige

Typ av tester som görs i Ivalo:
Start och acceleration på snö
– Inbromsning på snö
– Väggrepp på snö
– Klockade tester av uppförande på snö
– Sidogrepp på snö
– Grepp på is
– Inbromsning på is
– Tidtagning vid test på isbana
– Frekvens av dubbsläpp (nordiska däck)
– Start på is

Fakta om anläggningen i Ivalo:
Belägen 300 km norr om polcirkeln med temperaturer som sträcker sig från 0 grader till  -30 grader (från november till slutet av mars)
Anläggningen omfattar 60 hektar med 20 hektar bana:
– 1 snötäckt testbana, 1,7 km lång
– 5 x 500 – 800 meter plattformar för broms- och accelerationstester
– 2 istäckta banor
– 4 rundbanor för test av sidogrepp
– 1 x 8 % ramp avsedd för start och accelerationstest

Tekniska byggnader (montering, däcksförvaring och fordonsunderhåll)

 

www.michelin.se