Porsche ger grönt ljus för Mission E

Porsche ger grönt ljus för Mission E

Den första 100 procent eldrivna Porsche är på väg.  Dr Oliver Blume, vd för Porsche, säger att ”det är början på ett nytt kapitel i sportbilens historia.” Bilen beräknas lanseras i slutet av det här årtiondet.

Med projektet Mission E fortsätter Porsche på sin väg mot hållbar tillväxt. Enbart i Stuttgart-Zuffenhausen kan mer än 1 000 arbetstillfällen skapas. Företaget kommer att investera omkring 700 miljoner Euro i sin huvudanläggning där. De närmaste åren kommer man att bygga en ny lackerings- och en ny monteringsanläggning. Den existerande motorfabriken kommer att byggas ut för att tillverka elmotorer. Dessutom kommer den nuvarande karossfabriken att byggas ut. Ovanpå det kommer företaget att investera inom andra områden som berör detta, till exempel utvecklingscentrumet i Weissach.

Konceptbilen Mission E hade världspremiär på bilutställningen Frankfurt International Motor Show (IAA) i september i år. Besökarna fascinerades inte minst av den anslående designen. Den här teknologiska banbrytaren kombinerar fantastiska prestanda med praktiska vardagsegenskaper.

Bilen har fyra dörrar och fyra individuella säten och en motoreffekt på över 600 hk (440 kW). Den kan därmed både accelerera från 0 – 100 km/tim på under 3,5 sekunder och nå en räckvidd över 50 mil. Den laddas med en 800-volts laddare speciellt utvecklad för bilen, vilket är dubbelt så mycket som dagens snabbladdare. Det gör att litiumjon-batterierna, som är integrerade i golvet, har tillräcklig kraft för 80 procent av räckvidden efter bara 15 minuter. Som tillval kan bilen ”tankas” sladdlöst med induktion via en spole som monteras i garagegolvet.

– Med Mission E gör vi ett klart uttalande om märkets framtid. Även i en bilvärld i stark förändring kommer Porsche med den här fascinerande sportbilen att behålla sin ledarposition, säger Dr. Wolfgang Porsche, ordförande i Porsche AG.

-Vi tar oss resolut an utmaningen med elektrisk mobilitet. Även med enbart batteridrivna sportbilar är Porsche trogen sin filosofi och erbjuder kunderna de sportigaste och teknologiskt mest sofistikerade modellerna i det här marknadssegmentet, säger Dr. Oliver Blume, vd i Porsche.

www.porsche.se

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar