Premiär för fjärde generationen av Lexus RX

Premiär för fjärde generationen av Lexus RX

Nu är det svensk premiär för den senaste, fjärde generationen av premium-SUV:en Lexus RX 450h. Med Lexus nya designspråk, ännu högre komfort, segmentets högsta säkerhetsnivå och dessutom klassning som miljöbil räknar Lexus med betydande försäljningsframgångar.

Jämfört med den tidigare generationen är den senaste Lexus RX en alltigenom ny bil, med en design som sticker ut i mängden. Lexus karaktäristiska spindelgrill följs av både vassa linjer och svepande kurvor, och med svarttonade glaspartier som gör att taket ser ut att sväva fritt.

En längre hjulbas ger ännu bättre innerutrymmen, som präglas av en väl avvägd balans mellan rymd, funktion och lyx. I den cockpit-liknande miljön sitter föraren omsluten av svepande linjer, där mjukt läder omger de funktionella ytorna. Det elupp­värmda baksätet är elmanövrerat med individuellt ställbara ryggstöd.

I utvecklingsarbetet har stor omsorg lagts vid att skapa en så bra körupplevelse som möjligt. Låg tyngdpunkt och ett styvare chassi bidrar t ex till mindre vibrationer och bättre styrrespons. Resultatet är en extraordinär SUV-upplevelse på vägen.

Den sammanlagda systemeffekten från bensinmotorn och elmotorerna i Lexus 450h är hela 313 hästkrafter. Trots det har modellen en klassledande låg bränsleförbrukning på endast 5,3 liter/100 km. Med ett CO2-utsläpp på endast 122 g/km är RX 450h dessutom miljöbilsklassad enligt den svenska definitionen.

Den nya RX-modellen har en rad avancerade säkerhetssystem som standard i alla utföranden. Lexus Safety System+ omfattar aktivt bromssystem för fotgängare, aktiv farthållare, körfilsvarning, automatiskt helljus och vägskyltsigenkänning. Som tillval finns dessutom ytterligare system, som t ex döda-vinkeln-monitor, backvarnare för korsande trafik, vingelvarnare samt en 360° panoramamonitor. Lexus RX fick nyligen med mycket god marginal maximala fem stjärnor, när trafiksäkerhets­organisa­tionen Euro NCAP krocktestade bilen. Den fick också det högsta betyget för fotgängarskydd av alla i sin klass som Euro NCAP hittills har testat.

Listpriset för Lexus RX är från 599 500 kronor. Den finns tre tillvalspaket: Comfort, F Sport och Executive, där t ex F Sport-utförandet bland annat har speciella sportstolar och adaptiv sportchassi. Premiärvisningen hos de svenska Lexus-återför­säljarna skedde helgen den 16–17 januari 2016.

www.lexus.se

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar