Nytt system till Manitou-maskiner

Nytt system till Manitou-maskiner

Scantruck har utvecklat en ny trådlös fjärrkontroll som är den hittills enda på marknaden som lever upp till de ökade kraven på säkerhet vid arbete med personliftar.

– Vi har haft våra egna trådlösa fjärrkontroller sedan 1996 och därför vet vi hur viktigt det är att  personkorgen, fjärrkontrollen och maskinen är godkända tillsammans. Det är den så kallade överensstämmelseförsäkran som visar att enheterna också passar ihop säkerhetsmässigt, berättar Eskild Jensen som är teknisk chef hos Scantruck.

Det är Teknologiskt Institut, som står för godkännande och utställande av överensstämmelseförsäkran enligt Maskindirektivet.

Korgens typskylt ska visa vilka maskiner korgen får användas till. Om det inte stämmer överens är det olagligt att använda personkorgen med maskinen och det är antagligen inte något försäkringsbolag som vill täcka vid en eventuell olycka, säger Eskild Jensen.

Nya standarder

Det nya Scantruck-fjärrkontrollsystemet har utvecklats som en konsekvens av ändrade standarder i den europeiska normen EN280. Det är den som ställer krav till bl.a design, konstruktion och inte minst säkerhet vad gäller alla former av personkorgar.

Det nya systemet omfattar bl.a övervakning av interlocking-systemet som säkrar att personkorgen är fastlåst på maskinen, att korgens dörrar är låsta och att korgen inte blir överbelastad. Säkerhetsbevakningen omfattar också säkring mot det som räknas som medvetet missbruk, dvs. medvetet fel användning av funktionerna.

Scantruck

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar