Ny generation dieselmotorer i nya E-klass

Ny generation dieselmotorer i nya E-klass

Mercedes E 220 d blir den första bilen med Mercedes-Benz helt nya generation dieselmotorer. Den nya motorn höjer effekten i bilen från 170 till 194 hästkrafter samtidigt som bränsleförbrukningen sänks med 13 procent till rekordlåga 0,39 liter per mil och CO2-utsläppen till 102 g/km.

” Den nya motorfamiljen är essensen av allt vi lärt oss om dieslar under 80 år”, säger Professor Thomas Weber som är utvecklingsansvarig i Daimlers styrelse.

När nya generationen av Mercedes E-Klass nu lanseras, är det också premiär för en helt ny dieselgeneration.

Tvålitersmotorn kommer att tillverkas i flera konfigurationer med olika effekter och blir kraftkällan i de flesta av Mercedes kommande dieseldrivna premium-modeller. Den kommer att användas såväl tvär- som längsmonterad i både fram-, bak- och fyrhjulsdrivna bilar.

Först ut är Mercedes E 220 d där effekten höjs med 24 hästkrafter från 170 till 194 hk samtidigt som bränsleförbrukningen sänks med 13 procent till 0,36 l/milen och CO2-utsläppen sänks till 102 g/km.

Den nya motorn är framtagen för att möta de kommande utsläppsreglerna med mätning enligt RDE (Real Driving Emissions). RDE  handlar om att mäta utsläpp vid verklig körning och som ska göra att siffrorna i faktabladen och de som verkligen uppnås i trafiken är så lika som det bara går. Mercedes är en av de drivande krafterna bakom att skapa en gemensam europeisk standard för RDE.

Motorn bjuder på ett antal unika tekniska lösningar – bland annat är den gjord helt i aluminium med kolvar av stål samt med helt ny form på förbränningsrummen. All avgasbehandling är numera direkt konfigurerad på själva motorn och ingen anpassning efter olika bilmodeller behövs. Därför har designen kunnat göras verkligt kompakt och motorn väger 17 % mindre än sin föregångare. Ny isolering och ny design på katalysatorn gör också att utsläppen vid kallstarter minskar kraftigt. Dessutom har AdBlue-systemet fått en helt ny konstruktion vilket ger en jämnare fördelning av vätskan och därmed sänker utsläppen av kväveoxider (NOx).

Klicka på denna länk för mer information.

Mercedes-Benz

Läs också

Truck of The Year 2020

Truck of The Year 2020

Lastbilsjournalister från 24 länder har utsett nya generationens Mercedes-Benz Actros till ”Truck of the Year 2020”.

Svenskar gillar nedcabbat

Svenskar gillar nedcabbat

Trots ett kort och kyligt sommarhalvår gillar svenskarna att åka öppet. Vanligaste cabrioleten på de svenska vägarna är en...

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar