ANNONS

Idag finns det ett tjugotal större grävmaskinstillverkare som alla har ett väl fungerande system för att manövrera redskapsfästet. Dock skiljer sig manövreringen samt placering av låsknapparna för redskapsfästet mellan varje maskintillverkare och modell.

I de fall en grävmaskinist går emellan olika maskintyper uppstår alltså en uppenbar risk för felaktigt handhavande. Det kan exempelvis jämföras med att ha olika placeringar på gas och broms i en bil beroende på bilmärke.

– Nu tar vi på Engcon ytterligare ett steg i vårt säkerhetsarbete. Vårt mål är att standardisera och säkra manövreringen av alla redskapsfästen för alla grävmaskiner säger Engcons grundare och ägare Stig Engström

Engcon inför nu redskapslåssystemet Quick hitch Standard Control (QSC). Ett system som minimerar risken att fel knapp eller funktion aktiveras. QSC passar alla på marknaden förekommande grävmaskins, tiltrotator och redskapsfästes-fabrikat. Systemet består av en kontrollpanel med en omkopplare för att aktivera grävmaskinens redskapsfäste och en annan för att aktivera tiltrotatorns redskapsfäste. Alla funktioner samlade i en panel som alltid placeras på samma ställe i förarhytten där den lätt känns igen oavsett grävmaskinens modell eller fabrikat.

– QSC ingår i vårt säkerhetskoncept ”Non Accident Generation” där vi skapar en standard för manövrering av fästen. En förare som byter från en grävmaskin till en annan ska lätt känna igen sig och risken för farliga misstag minimeras därmed, säger Stig Engström.

Redskapslåssystemet kan dessutom styra de flesta förekommande varianter av redskapsfästen på marknaden passar och förbättrar funktionen på fullhydrauliska lösningar & redskapsfästen såsom Oil Quick, EC-Oil, mfl. Med QSC får valt redskapsfäste oavsett fabrikat eller modell dessutom ytterligare en unik säkerhetsfunktion som gör att skopan kräver marktryck för att kunna lossas. Det innebär att skopan inte kan lossas i luften och därmed minskar risken för olyckor som orsakas av fallande skopor.

QSC tillsammans med Engcon Q-Safe redskapsfäste ökar säkerheten ytterligare genom ett visuellt och audiellt varningssystem. Systemet varnar med ljud- och ljus om inte båda skopaxlarna är i rätt position och samtidigt aktiveras även en svängspärrs- eller bomlyftspärrfunktion.

– Med QSC i kombination med Q-Safe redskapsfäste levererar Engcon ett av världens säkraste system för manövrering av redskapsfästen. Det gör att föraren alltid vet vad som händer och när det händer avslutar Stig Engström.

QSC premiärvisas på Bauma 11-17 april och finns därefter i begränsad upplaga från juni 2016. Serielevererans beräknas från november 2016.

Engcon Group