Produktnyheter

Första nordiska sommardäcket i Sverige

Michelin lanserar det första nordiska sommardäcket i Sverige. Michelin CrossClimate är ett revolutionerande nytt sommardäck som erbjuder säkerhet från tidig vår till sen höst. Tack vare sin innovativa teknologi, ger det en enastående kombination av olika prestanda. Det är ett sommardäck anpassat till de växlande nordiska väderförhållanden som råder i Sverige, Finland och Norge.

Michelin introducerar nu det nya Michelin CrossClimate däcket i Sverige – det första sommardäcket med vinteregenskaper.

– Vi har fyra årstider i Norden men väljer traditionellt bara mellan två sorters däck – sommar- och vinter. På våren och hösten, när vädret och temperaturerna är som mest omväxlande, är det därför svårt för bilister att hitta rätt tidpunkt för däckbytet, säger Michel Pfeiffer, marknadschef för personbilsdäck på Michelin i Norden.

Det finns idag två kategorier av däck på den svenska marknaden som har sina tydliga användningsområden, sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern. Vinterdäck är bästa valet när det råder vinterväglag med is, snö, frost och slask. Traditionella sommardäck presterar som bäst i temperaturer över +7 grader. I varmare temperaturer uppnår inte vinterdäck samma prestanda på våta och torra vägar som ett sommardäck vilket resulterar i mindre säkerhet.

Michelin CrossClimate erbjuder säker körning i de väderförhållanden man kan träffa på i Sverige från tidig vår till sen höst.

Utmärkt på sommarvägar
Michelin CrossClimate presterar i klass med Michelins sommardäck på sommaren när det kommer till torrt och vått underlag[1]. Däcket har bästa graderingen ‘’A’’ på den europeiska däcketiketten för bromsning på våt väg.

Extra säkerhet under tidig vår och sen höst
Michelin CrossClimate erbjuder extra säkerhet under tidig vår och sen höst då det är märkt med både M+S (Mud & Snow) och 3PMSF (3-Peak Mountain Snow Flake). 3PMSF är en certifiering som visar på goda egenskaper på snö vid bromsning och acceleration. Däcket presterar i nivå med det centraleuropeiska vinterdäcket Michelin Alpin 5 vid bromsning och acceleration på snö[2].

Mer för pengarna
Michelin CrossClimate har en utmärkt livslängd som är jämförbar med sommardäcket Michelin Energy Saver + enligt tester genomförda av Dekra Test Center[3].

– Michelin CrossClimate är utvecklat för att klara de väderväxlingar som vår, sommar och höst kan bjuda på i Sverige. Allt från torrt sommarväder ena dagen till mycket nederbörd och kalla temperaturer den andra, till och med ett oväntat snöfall. Därmed ger det föraren mer säkerhet under dessa tre årstider än ett traditionellt sommardäck, avslutar Michel Pfeiffer på Michelin.

Michelin CrossClimates prestanda är resultatet av en unik kombination av tre olika teknologier:

Intelligent ny gummiblandning – Tack vare en mycket följsam gummiblandning ökar förmågan att greppa även de minsta ojämnheter på vägbanan, Det nya däcket har ett utmärkt grepp under varierande väderförhållanden oavsett om det är torra, blöta eller snöiga vägar.

Kombination av ett unikt V-format däckmönster och nya effektivare lameller – Detta gör att däcket har ett utmärkt grepp på torra vägar och en bra acceleration på snö men också en utmärkt livslängd.

– Innovativ kombination av avfasade mönsterblock och 3D lameller för hög prestanda – Det nya däcket kombinerar sommar- och vinterteknologier. De vågformade och fulldjupa lamellerna ger en kloliknande egenskap på snö som ger ökat väggreppet men också en effektiv inbromsning på torr väg.

Michelin CrossClimate är inte ett vinterdäck enligt gällande svensk lagstiftning. För vinterkörning i Sverige, under perioden när det är lag på vinterdäck och rådande vinterväglag, rekommenderar Michelin användning av sina vinterspecialister Michelin X-Ice North, Michelin X-Ice eller Michelin Alpin.

Det nya däcket kompletterar Michelins övriga sortiment av sommardäck. Vid lanseringen kommer Michelin CrossClimate att finnas tillgängligt i 23 dimensioner från 15 – 17 tum vilket täcker 62 procent av behovet på den svenska marknaden. Ytterligare 20 dimensioner kommer att lanseras under 2016.

Michelin Nordic AB